- BLOCKCHAİN NEDİR?

Teknik olarak bir tanım yapmak gerekirse blockchain’e global kayıt ağı denilebilir. Bloklardan oluşan zincir yapıdaki Blockchain (Blok Zinciri), şifrelenmiş işlem takibini sağlayan dağıtık yapıdaki bir veri tabanı sistemidir. Para transferlerinde her adım bir bloğu oluşturur. Örneğin göndericinin adı, gönderilen tutar gibi bilgilerden her biri bir bloktur. Transfer işlemi esnasında oluşturulan bu bloklar şifrelenir, asla değiştirilemez ve kırılamaz hale getirilir. Bu bloklar tüm ağdaki herkese dağıtılır ve herkeste aynı şifreli bilgiler bulunur. Blockchain’ in merkeziyetsizleştirilmiş olma prensibi bu teknolojiye dayanır. Blok üzerindeki bilgiler sadece üzerlerinde belirtilen alıcı ve satıcı tarafından işlenebilir. Bunun yanı sıra Blockchain teknolojisi şeffaftır, isteyen herkes şu ana kadar birikmiş blokları inceleyip onları gözden geçirebilir. Blockchain teknolojisi bireysel kullanıcılara dijital kimlik üzerinde bugüne kadar benzeri görülmemiş bir kontrol imkânı sağlamaktadır. Dolayısıyla küresel açık bir hesap defteri olan blockchain sadece kripto paraların üretiminde değil birçok farklı alanda saklama, yönetme ve depolama gibi işlemler için kullanılmaktadır. Diyelim bir özel veriniz var bunu bir flaş diske yedeklediniz, yangın çıktı flaş disk kullanılamaz hale geldi verilere ulaşım imkânsız hale gelmiştir ancak verilerinizi blockchain’e kaydederseniz bunun gitme şansı yok, neden? çünkü o veriler artık blockchain’e entegre edildiğinde artık yüzbinlerce bilgisayarda vardır, Blockchain bir nevi değiştirilemeyen kayıt teknolojisidir. Bu kayıt teknolojisi ulus devletlerini ciddi anlamda etkileyecektir, çünkü devlette aslında bir kayıt birliğidir. Örneğin doğum kaydı, ölüm kaydı, vatandaşlık kaydı, tapu kaydı vs. Dolayısıyla her ulusal devletin kendine özgü kapalı bir kayıt birimi var, ancak blokchain’de her kayıt globaldir ve dünya izlenimine açıktır.

- DÜNYA HÂKİMİYETİNİ PLANLAYANLARIN ULUS DEVLETLERİNİ OLUŞTURMA SÜRECİ

Teknoloji kullanana hizmet eder, her teknolojiyi de çıkarına uygun geliştiren bir üst akıl vardır, teknolojiyi geliştiren aklı ise sorgulamamız gerekmektedir. Blockchain’in teknolojisini bilmek kadar sosyolojisini de bilmek gerekir, hayatımızda nasıl bir değişimlere vesile olacağını anlamak sosyolojisini öğrenmekle mümkün olacaktır. Evvela tarihteki devletlerin dönüşümlerine bir bakalım, tarihi analiz etmeden, anlamadan Blockchain’in ulus devletleri üzerindeki etkisini de doğru anlayamayız. Yıl 1776 Amerika’da ki bağımsızlık bildirgesi sonucu Fransızların yardımıyla Amerika’dan İngilizler kovulur. Yıl 1789’de ise İngilizler, Fransız kralından intikam için Fransız devrimini organize ederler, olayların gösterilen yüzü olarak halkın geçim sıkıntısı, ekonomik beklentileri, masonik yapılanmalar var ama işin özü İngilizlerin Fransız kralından intikam almak istemeleri. 1789 Fransız devrimi nelere vesile oldu; tarihte hızla imparatorlukların çökmesine, ulus devletlerin ortaya çıkmasına vesile oldu. Gelelim 1905 Rus devrimine, bu devrimin sonucu ise 1917’de komünizmin Rusya’da ilanıdır. Aynı aklın bir diğer organizasyonu olan 1. Dünya savaşı sonucu ise Osmanlı Devletinin güç kaybetmesi nihayetinde parçalanması ve birçok ulus devletinin açığa çıkmasıdır. 1911 Çin’de ki ilk devrimin sonucu ise 1945’de Çin’e komünizmin gelmesidir. Sonuç olarak Osmanlı’da Padişahlık, Rusya’da Çarlık, Çin’de İmparatorluk gitti. Bu gelişen hadiseler aslında tarihte anlatılan olayların iç yüzünü anlamaya vesiledir, hepsi bir sistematik plan sonucu gerçekleşen eylemlerdir. İşte blockchain’in arkasındaki akıl da bu akıl. Peki, blockchain’le ne yapmak istiyorlar, bunu doğru analiz etmek lazım.

- BLOCKCHAİN’İN GELECEKTE MUHTEMEL KULLANIM ALANLARI

Gelelim vatandaş ile devlet arasındaki en önemli bağlardan birine; yerel para. Kripto paralar çıktığında artık devletlerle vatandaş arasındaki bu bağ kaybolmuş olacak, çünkü ilerde insanlar artık dijital dünyada iş yapacak, kripto para ile ödeme alacak, kripto para ile ödeme yapacak. Gördüğümüz gibi devlet en önemli fonksiyonlarından birini kaybetmiş oldu, bir diğer mevzu ise kimlik, artık cebimizdeki kimliğin bir anlamı olmayacak yüz tanıma sistemleri ile blockchain üzerinde global kayıt defterine kişisel veriler entegre edilip insanlar dünyaca tanınır hale gelecek. Bunun şu an bile sosyal medyadaki veriler üzerinden kaydının tutulmadığının garantisini kimse veremez. Vatandaşla devlet arasındaki önemli verilerden biri daha neydi; kimlik o da gitti. Önümüzdeki dönemde tapu, kimlik, evlilik, doğum, ölüm gibi birçok kayıt blockchain üzerine kayacak, nihayetinde seçimler artık blockchain üzerinden olacak, çok yakında demokratik ülkelerin birçoğunda artık blockchain üzerinden yapılan seçimleri göreceğiz. İşin özü olarak teknolojiyi üreten akıl bu değişimi peşinen planlamıştır, görmüştür. Bizler değişim yaşanırken değil şimdiden bu işin farkına vararak önlem alalım. Blockchain’e karşı olmamız mümkün değil biz teknolojiyi kullanacaksak bunu kendi lehimize çevirmemiz lazım, sorgulamamız lazım. Blockchain artık dünyanın resmi noteri haline gelecek. Çin’de mahkemeler blockchain kaynaklı verileri delil kabul etmeye başladı, bu değişimden kaçış yok. Çin hükümeti Yuan’ın kripto parasını çok yakında çıkartacak bunun çalışmaları sona yaklaştı, bunu bir kuşak bu yolda kullandığı zaman hakim para olmaya aday olacak.

- DİJİTAL HÂKİMİYETİN SAHİBİ TÜRKİYE OLABİLİR Mİ?

Peki, biz Türkiye olarak ne yapmamız lazım? Osmanlı bakiyesi ülkelerin çoğu şu an maalesef Amerika’nın hâkimiyetinde olan kral emir vs. gibi kişilerin elinde, ancak blockchain üzerindeki protokoller de iki kişi arasında peer to peer, uçtan uca yani devlet dışı organizasyonları göreceğiz. Türkiye, Afro-avrasya’da marka değeri en yüksek devletlerden birisi böylesine muhteşem bir pazar var. Geliştireceğimiz blockchain projelerinin müşterisi çok, katılımcısı çok. Blockchain’in devlet yönetim şeklini nasıl etkileyeceği yönünde bizim sıkça tartışmamız lazım. Geçmiş dönemler atalarımızın yaptıklarıyla övünmenin önüne işte bu fırsatları yakalayarak geçebiliriz, bizler tarihin her döneminde büyük imparatorluklar kurduk blockchain ’de de en büyük imparatorluğu biz kurabiliriz, bunun için teknolojiyi doğru anlamamız lazım blockchain’in geliştirilme sürecini, arkasındaki aklı anlamadan bu işleri anlayamayız. 1789 Fransız Devrimi, 1776 Amerikan bağımsızlık bildirgesi ve diğer verdiğim tarihi bilgileri doğru okursak bu yapılanların arkasındaki aklın dünyayı değiştirip dönüştürmek, kendi planladıkları bir sisteme sokmak istediklerini ve buna yönelik teknolojiyi geliştirdiklerini anlarız. Yani her geliştirilen teknolojinin de bir aklı bir planı var. Burada, oluşturulan paralarda ikinci planda teknoloji de ikinci planda bizim için önemli olan sonuç, bu işin nereye götürüleceği. Dünya dijital olarak yeniden paylaşılıyor, şu an nasıl yer altı madenleri için her ülkenin kendi hâkimiyet teorileri varsa dijital olarak da hâkimiyet teorileri, her ülkenin kendi blockchain protokollerini ve projelerini geliştirme çabaları vardır. Bu yüzyıl artık toprak istilasından çok teknolojinin savaşması ve sonucunda dijital hâkimiyete sahip olma devridir. Ülkemiz teknoloji uzmanlarının daha büyük blockchain projelerine yönelerek geç bile kaldığımız bu sürece bir an önce müdahil olmamızı sağlamaları gerekmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar :

-Abdullah Çiftçi Söyleşileri

- http://www.duzce.edu.tr/yonetim-bilisim-sistemleri/sayfa/10332/blockchain-nedir-