Değerli okurlarım bu makalemde siz değerli dostlarıma boşanma davarlı hakkında bilgilendirme yapmak istiyorum.

Boşanma davaları hakkında genel boşanma  sebebi evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeni ile boşanma davası açabileceğiniz gibi halk arasında buna şiddetli geçimsizlik nedeni ile boşanma davası diyoruz biz buna yada sizin davanızın konusu ya da sebebi özel boşanma nedenleri olabilir. Örneğin zina hayata kast pek fena muamele ya da terk olabilir. Bu  gibi  özel boşanma  nedenleri  Medeni Kanunumuzda özel olarak  sınırlanmıştır.  

Eğer  sizin  davanızın konusu zina yani  aldatma  nedeni ile  boşanma  davası olacak ise    zina  eyleminin gerçekleştiği  tarihten itibaren 5 yıl  içinde  bu  davayı  açmış olmanız  gerekir  zina  olayını  öğrendiğiniz  tarihten itibaren  6  ay içinde  açmış olmanız  gerekir.  Bu  süre  hak  düşürücü  süredir. 6  aylık  süre  geçtikten  sonra   bu davayı  açmanız  durumunda   boşanma davanız  reddedilir.  Siz  zina  nedeni ile boşanma  davası ile  genel sebeplerle  yani  evlilik birliğinin temelinden  sarsılması nedenine  dayanarak  boşanma  davası  açmışsanız   zina nedeni ile   dava  açmak için  hak  düşürücü  süreniz  geçmiş olsa bile  ortak  hayatın  temelinden  sarsılmış olması  nedeni ile boşanma  davası  için  boşanma  kararı  verilebilir.. 

Eğer  siz  eşinizi  zina  nedeni ile eşinizi  affetmiş  iseniz artık  dava  hakkınız  kalmayacaktır. Zina nedeni ile  açmış olduğunuz  davadan  feragat  ederseniz eşinizi affetmişsiniz demektir.  Artık  bu olaylara  dayanarak boşanma  davası açma hakkınızı kaybetmişsinizdir  diyebilirim.

Zinaya  açıkça  izin veren  ya  da  zina  esnasında  sessiz  kalan  ve  örtülü olarak   buna  onay  veren  eşin    genel boşanma  sebebine  dayanılarak   açılan  boşanma  davasında  davaya  itiraz  etmesini  Yargıtay  hakkın  kötüye kullanılması olarak kabul  ederek boşanma  kararı  verilmesi  gerektiğini   belirtmiştir.   

Sadakat  yükümlülüklerine   aykırı  davranan     davacının  TMK 185./3  aykırı  davrandığını   öğrendiği  halde  bu durumu  öğrenen    koca  bu  durumu  öğrendiği  halde  kayıtsız kaldığı  için  gerçekleşen  olaylara  göre    aslında davacı  kadın  daha  çok  kusurlu olduğu  halde   davalı  da  itiraz  hakkını   kötüye  kullandığı   için  hakkın kötüye kullanılması  demektir.  Bu  evliliğin  devamında   davalı ve  çocuklar için  korunmaya  değer  bir  yarar kalmamıştır.zina  eden  eşinizden  tazminat    hukukunun  genel  çerçevesinde   manevi  tazminat  talep  edebilirsiniz. Zina  eden  eşe  çocuk verilebilir  mi  ?  Mahkeme çocukların kimin yanında  kalmasını  daha uygun görürse  çocuğu o  taraf  verir.  Eğer  zina  eden  eşe  çocukların verilmesi  çocuğun üstün yararı için  daha  uygun ise  çocukları  o  tarafa  veriri. 

Hayata   kast  pek  kötü muamele  ile  de  boşanma  davası  açabilirisiniz.  Eşiniz  size  eziyet  ediyorsa  acı çektiriyorsa   bede ve  ruh  sağlığınızı  bozuyorsa    pek kötü muamele  nedeni ile  boşanma  davası  açabiliriniz.    Eşiniz  onur  kırıcı  davranışta  bulunuyorsa    Yargıtay  içtihatlarında  ağır  derecede    onur kırıcı  hareket    olarak   kabul  edilen  bu  eylem sizi  eşinizin    toplum içinde  aşağılama küçük düşürme  hakarette  bulunma  veya  sövme  şeklinde olabilir.  Ancak  eleştiri  niteliğindeki  sözler  şaka  ile sarfedilen  sözler  onur kırıcı  davranış olarak  kabul  edilmez. Bu  durumda  da  siz  6  ay içinde şikayet hakkınızı  kullanmalısınız   ve  herhalde  sebebin  doğumunun üzerinden  5  yıl  geçmekle  dava hakkınız  düşecektir.  Eğer  eşinizi  affederseniz bu  sebeple  dava  açmak  bu  af  örtülü  ya da   açık olabilir   bu  durumda  dava  açma hakkınız  kaybolacaktır. 

Eğer  eşiniz  küçük  düşürücü bir  suç işlemiş  veya haysiyetsiz   hayat  sürmüşse bu durumda  onunla birlikte  yaşamanız  beklenemez.  Ve  eşinize  karşı  her  zaman  dava  açma  hakkınız  mevcuttur.  Burada  küçük  düşürücü  suçtan  kastım  Rüşvet  hırsızlık   dolandırıcılık   irtikap  hileli iflas  uyuşturucu madde kullanmak   veya ticaretini yapmak  küçük  düşürücü  suç işlemektir. 

Bir  suçun  yüz kızartıcı suç  olup olmadığı  her  olaya  göre  değişir. 

Haysiyetsiz  hayat  sürme  maddesine  dayanarak  da  boşanma  davası  açabilirisiniz.  Namus  şeref  itibar değerlerine  aykırı  bir  yaşam  tarzı     sürmek  örneğin bir  genelevde   çalışmak  ya  da  işletmek    kumarbazlık  haysiyetsiz  hayat  sürmeye  örnektir.   Böyle bir  durum  varsa  siz  diğer  boşanma  sebeplerinin  aksine  eşinizi  affetmiş olsanız bile  bu sebebe dayanarak boşanma  davası  açabilirisiniz.

Terk  sebebi ile  çekişmeli  boşanma  davası  ise    burada  ayrılığın   an  az  6  ay  kesintisiz  devam   etmiş olması  gerekir.  Usulüne uygun  ihtar  yapılmış olması  gerekir   Buna  rağmen  evi  terk e den  ama  haklı bir  sebep olmadan  ortak konuta  dönmeyen  eşe karşı   terk  nedeni  ile  boşanma   davası  açılabilir..  Terk  eyleminin üzerinden    dört  ay  geçmiş olması  gerekir, İhtarınızda   açık bir şekilde     davet  edilen  eşin  açık  adresi    davet  eden  eş  evde olmayacak ise  anahtarın bulunacağı   yer belirtilmelidir.    İhtara  2   ay içinde uymak  gerekir.  Aksi halde  sonuçların ne olacağı   hatırlatılmalıdır.   Terk mutlak boşanma  nedenidir. Evliliğin  çekilmez  hale  gelmesi gerekmez.   Terk nedeni ile  göndermiş olduğunuz  ihtarda  siz  gerçekten  samimi olmalısınız  . 

Akıl  hastalığı   nedeni ile  boşanma  davasında   ortak  hayat diğer  eş için  çekilmez hale  gelirse    hastalığın iyileşmesine  olanak yoksa     resmi  sağlık  raporu ile  sabit ise  bu  durumda  boşanma  davası  açılabilir.  Akıl  hastalığı  sebebi ile  boşanma  davasını     her  zaman     açabiliriniz.      Hak  düşürücü  süre  yoktur.

Yada genel boşanma  sebebi i ile  de  boşanma  davası  açabilirsiniz. 

Eşinizin  cinsel  ilişkiden  kaçması   güven  sarsıcı davranışlar  eşinize  onu  sevmediğini  söylemek    ev işlerini eşinizin  yapmaması  bunlar  boşana  nedenidir. 

Boşanma   davalarında  kusur  durumunu  tam olarak ispat  etmeniz gerekmektedir.  Tam kusurlu  eşin boşanma  davası   açma hakkı yoktur.