Boşanma davalarında en çok tartışılan konulardan biri de 'ziynet eşyalarıdır'. Ziynet eşyası, düğün sırasında kadına ve erkeğe takılan takıların tümüdür.

Türk Medeni Kanunu'nun 220. maddesine baktığımızda; ''Eşlerden birinin yalnız kişisel kullanımına yarayan eşyalar, mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait bulunan veya bir eşin sonradan miras yoluyla elde ettiği malvarlığı değerleri kanun gereğince kişisel mallardır.''

Düğünde erkeğe takılan takılardan sadece erkeğe özgü olan (erkek kol saati gibi) takılar harici bütün takılar kadının kişisel malıdır.

Ziynet eşyaları kadına bağışlanmış sayılır yani kadın ziynet eşyalarını karşılıksız kazanma yoluyla elde etmiş olur.

Y.2.HD.'nin 2016/4634E. 2017/9893K. sayılı 21.09.2017 tarihli ilamı da söz konusu  görüşleri destekler niteliktedir: '' Düğünde takılan ziynet eşyaları kadına ait olup, onun kişisel eşyası niteliğindedir.''

Kadın özgür iradesiyle ziynet eşyalarını erkeğe; borcunu ödemesi, iş kurması, sağlık problemleri  veya düğün masrafları gibi sebeplerden dolayı geri iade edilmemek şartıyla  vermişse  artık geri isteyemez. Fakat erkek geri iade edilmemek şartını ispat etmek zorundadır.

Y.2.HD. 2014/521E. 2014/11063K. sayılı  ve 13.05.2014 tarihli ilamıda aynı görüştedir: ''...ziynet eşyalarının geri iade edilmemek üzere kocaya verildiğinin ,kadının isteği ve onayı ile bozdurulup harcandığının kanıtlanması halinde koca almış olduğu ziynet eşyalarını iadeden kurtulur.''

Ziynet eşyaları rahatlıkla saklanılabilen, taşınabilen, götürülebilen türdendir. Evden ayrılmayı tasarlayan kadının bunları önceden götürmesi mümkündür. Kadın, evi erk ederken bunların götürmesine engel olunduğunu ispatlamak zorundadır.

Bu konuya bir Yargıtay kararı ile baktığımızda; Y.2.HD. 2010/12043E.2010/14213K. sayılı ve 14.07.2010 tarihli ilamı; ''davacı kadın davaya konu ziynet eşyasının varlığını, evi terk ederken bunların zorla elinden alındığını ve götürmesine engel olunduğunu, evde kaldığını ispat yükü altındadır. ''

Bunun yanı sıra Yargıtay'ın şöyle  bir kararı da bulunmaktadır; Y.2.HD. 2015/132236E. 2015/20152K. sayılı 14.12.2015 tarihli ilamına göre; '' davacı kadın davalı kocadan gördüğü şiddet  nedeniyle ziynet eşyalarını almadan gece yarısı müşterek evden ayrılarak ailesinin yanına sığındığı anlaşılmış olup, davacı kadın tarafından davaya konu ziynet eşyasının davalı kocada kaldığının ispat edildiği gözetilerek ''.

Bu nedenle Yargıtay şiddete uğramak suretiyle dövülerek, zorla evden atılan, evi benzer sebeplerle terk etmek zorunda kalan kadının bu halde ziynetlerini yanında götürmeyeceğini ve ziynetlerin kadında olduğunu kocanın ispatlaması gerektiğini belirmiştir.

Bütün bu anlatımlara baktığımızda ziynet eşyaları iade edilmemek şartıyla kocaya verildiyse ve koca da bunu ispatlayabiliyorsa ve bununla beraber kadın evden ayrılırken yanında götürmediğini ispatlayamıyorsa bu durumlar da kadın ziynet eşyasını geri alamayacaktır. Bunun dışındaki durumlar da ise ziynet eşyası kadına ait olacak ve geri isteyebilecektir.