Düğünler yapılır, halaylar çekilir ve sıra takı törenine gelir, davetliler sıraya girer, erkek tarafı erkeğe, kız tarafı kıza takı ve nakit para takar. Herkes bir yastıkta kocayın diyerek mutluluklar diler. Fakat bu mutluluk bazen uzun sürmeyebilir ve taraflar boşanmaya karar verir.

Bazen erkek tarafın ailesi bazen de Eşin kendisi süreç içerisinde gelinin rızası olmadan ya da rızası ile sonra geri vermek kaydıyla ya da rızası ile iade etmemek üzere ziynet eşyalarını talep eder ve alırlar.   

Boşanma davasına konu olan ziynet eşyaları, mahkeme tarafından kime verilir. Boşanma davalarında mahkemeler eskiden,  ziynet eşyası talep edildiğinde, erkeğe takılan ziynet eşyası erkeğe, kadına takılan ziynet eşyasını kadına verilmesine hükmederlerdi. Yani bu mallar kişisel mal olarak kabul edilirdi.

Fakat Yargıtay’ın Hukuk Daireleri  ve Yargıtay Hukuk Genel Kurulu (HGK) bu konuda ortak  içtihat oluşturarak “Aksine anlaşma ya da o yöreye özgü örf-adet kuralı yoksa ziynetler de takı paraları da kadına aittir” diye karar verdi. Ortak içtihat ışığında, boşanma halinde, kadına ya da erkeğe, kayınvalide, hala, dayı kim takarsa taksın, bilezik, kolye, küpe, altın gibi “ziynet” eşyaları da nakit “takı paraları” da kadına verilecektir.

Peki takıların kime ait olacağı taraflar arasında bir anlaşmaya bağlanmış yahut iade edilmeyeceği hususunda anlaşılmış ise bunu ispat yükümlülüğü kime düşer. Bu durumda bunu iddia eden taraf bunu delilleri ile ispat etmelidir. Aksi takdirde Mahkeme, ziynet eşyaları ve takılan nakit paraların, adet gereği ve Yargıtayın içtihadı doğrultusunda kadına  verilmesine hükmedecektir.

Ziynet eşyalarının talebi açılan boşanma davası ile olabileceği gibi ayrı açılacak bir dava ile de olabilir. Farz edelim Müvekkilimiz kendisine takılan 10 adet 20 gram 22 ayar burmalı bilezik, 22 ayar 80 gram Trabzon seti ile bir adet pırlanta yüzüğün kendisine takıldığını beyan etmiş olsun. Bu beyanını hangi deliller ile mahkemede ıspat edecektir. Tabi ki öncelikli olarak sırasıyla düğün cd si, düğün fotoğrafları, tanık ve bilirkişi delilinden faydalanabiliriz.

 Ziynet eşyaları talebi aynen de olabilir aynen mevcut değil ise bedeli de talep edilebilir.