Değerli  okurlarım bu makalemde siz değerli okurlarıma  temyizden bahsetmek  istiyorum. Öncelikle temyiz olağan bir kanunyoludur.

Biz bir kararı Avukat olarak  temyiz  ederek  istinaf mahkemesinin verdiği kararın değiştirilmesini veya bozulmasını talep ederiz. İstinaf mahkemesinin kararının bozacak ya  da değiştirecek mercii Yargıtay’dır.

Siz peki  istinaf mahkemesi  kararını  kaç  gün içinde temyiz  etmelisiniz? Siz bir istinaf mahkemesi kararını bu karar  bizim  yüzümüze  karşı duruşmada  okunmuş ise 15  gün içinde  eğer istinaf mahkemesi kararını bizim  yokluğumuzda vermişse  bu kararı  istinaf mahkemesi  bize  tebliğ etmek zorundadır  biz de  bu kararı  bize  tebliğinden itibaren 15  gün içinde temyiz  etmek  zorundayız.

Peki  mahkemenin kararı verdiği gün temyiz süresinin  hesabında sayılacak mı? Hayır 

Peki bu  15  günlük  süreyi  hesaplarken  istinaf mahkemesinin  kararının elimize  geçtiği ya da yüzümüze  karşı verilmişse  kararın  tefhim  edildiği günden itibaren 15  gün  dedik  peki  sürenin  son günü cumartesi ya da pazara  denk  geldi  şimdi ne olacak  durum  derseniz sonraki ilk iş günü temyiz  süresinin  son  günü  olarak  kabul edilir. 

Bizim  mahkemelerimiz kararı taraflar duruşmada hazır ise kararı duruşmada açıklar eğer taraflar duruşmada hazır değillerse  bu kararı dosya  içinde mevcut  adreslerine tebliği eder.Temyiz süresi bu durumlarda eğer duruşmada hazır isek kararı öğrendiğimiz tarihten itibaren 15 gün içinde  yapılmalı. Eğer duruşmada hazır değillerse tebliğden itibaren15 gün içinde temyiz etmeliler.

Bir  kararı davanın tarafı kimse o temyiz  edebilir. Sanık  olarak yargılanan kişi 18 yaşından küçük ise anne ve babası yani yasal temsilcisi temyiz edebilir.

Aynı  şekilde davaya müdahil  olan şikayetçi  taraf da temyiz hakkına sahiptir.

Peki cumhuriyet savcısı temyiz hakkına sahip midir?
Evet cumhuriyet savcısı bizim lehimize veya  aleyhimize kararı temyiz edebilir.
Biz temyiz dilekçemizi Avukatlar olarak kararı istinaf mahkemesinin  hangi ceza  dairesi verdi ise o daireye veririz

Şunu özellikle belirtmek istiyorum  siz  istinaf  başvurusu yaparken  orada dilekçenizde gerekçe  göstermek  zorunda  olamamanız  rağmen  temyiz dilekçesi  ile  yargıtaya  başvurmayı düşünüyorsanız  mutlaka  açıklama  ve gerekçe getirmek zorundasınız. 

Peki  Siz  eğer cezaevinde  tutuklu iseniz ya da başka bir suçtan hükümlü iseniz  temyiz ya da istinaf başvurunuzu nasıl yapacaksınız. Eğer siz temyiz  dilekçesinde  gerekçe göstermez  iseniz  Yargıtay  sizin  temyiz başvurunuzu  reddedecektir. Yani kısaca temyiz dilekçenizde  somut bir sebep göstermelisiniz.? Bulunduğunuz  cezaevi  Müdürlüğüne  bir  temyiz  dilekçesi vererek hakkınızı kullanabilirsiniz. 

Ceza temyiz dilekçelerinde sebep bildirilmediği takdirde temyiz istemi Yargıtay tarafından reddedilmektedir. Temyiz dilekçesinde somut bir temyiz sebebi bulunmadığı taktirde, usulüne uygun bir temyiz davası açılmadığı kabul edilmektedir.

Siz  gerekçe  bildirmeden  sadece  süre  tutum  dilekçesi  ile  bir  başvuru yaparsanız  dilekçeniz reddedilir. 

Yargıtay  sizin bildirdiğiniz  temyiz  sebepleri ile  bağlıdır  onun  dışına  çıkarak bir inceleme  yapamaz. Kesin hukuka  aykırılık olsa bile başka  sebepleri incelemez incelemez.

Siz temyiz dilekçenizi oldu ya  başka bir  mahkemeye verdiniz  temyiz hakkınızı kaybetmiş olmazsınız.

Siz istinaf mahkemesinin  bozma  kararı  dışında kalan tüm kararlarını temyiz edebilirsiniz. Ama  bazı istinaf  mahkemesi  kararlarını siz  yasadan  dolayı kesinlikle  temyize  gönderemezsiniz. 

- Adli para cezalarınız ile ilgili olarak istinaf başvurunuzu istinaf mahkemesi reddederse bu kararı temyiz edemezsiniz. 

- 5 yıl ve 5 yıl altı cezalarınız varsa bu kararlarla  ilgili istinafın kararını temyiz  edemezsiniz.

- Aynı hükümde iki ya da daha  fazla hapis cezanız var ve bu cezların toplamı 5 yıldan fazla olsa bile  bu kararı  temyiz edemezsiniz.

- Yerel mahkeme 5 yıldan az ceza vermiş  olmasına  rağmen istinaf mahkemesi  daha fazla ceza verirse bu kararı temyiz  edebilirsiniz.

- Eğer Türk  ceza  Kanununa  göre üst  sınırı 2 sene hapis cezası gerektiren bir suç ise ve bunlara bağlı adli para cezasını gerektiren bir  suç ise  siz bu kararı temyiz  edemezsiniz  10 yıl  veya  daha  az hapis cezasını gerektiren suçlardan dolayı verilen  beraat kararı  ile  ilgili olarak siz  temyiz başvurusunda bulunamazsınız. Aynı şekilde Adli para cezaları hakkında da temyiz  kanun yoluna  gidemezsiniz. 

- Davanın düşme kararı ile  ilgili  ya da ceza verilmesine yer olmadığına dair istinaf mahkemesi kararını da maalesef Yargıtay’a taşıyamazsınız.

- Cumhuriyet savcısı sanık lehine ya da aleyhine kararı temyiz edebilir. Sanık  aleyhine temyiz ederse sanık bu kararı temyiz  etmedi ise Yargıtay sanık lehine kararı değiştirebilir.)

- Temyiz genelde dosya üzerinden yapılır ama 10 yıl ve yukarı hapis cezaları duruşmalı istenebilir.