Yürürlüğe giren düzenleme ile 148 maddelik yönetmeliğin 51 maddesinde değişiklik yapıldı. Buna göre, açık cezaevindekiler için yeni bir infaz modeli getirildi. İyi halliliği ile açığa ayrılmayı hak etmiş hükümlüler, cezaevi dışında başka bir kamu kurumunda çalışarak ve o kurumun tesislerinde görev alarak cezalarını tamamlayabilecek. Hükümlüler bu kapsamda sosyal sorumluluk üstlenerek fidan dikimi, ağaç bakımı ve orman yangınları ile mücadele gibi çeşitli kamusal faaliyetlere, afetle mücadele gibi toplumsal konulara da destek olabilecek.

Giyim önlüğü ve eldiven

Hükümlü ve tutuklulara ilk kabulde şüphe üzerine yapılan ayrıntılı aramalara ilişkin tartışmalara neden olan “çıplak arama” ibaresi de yönetmelikten çıkarıldı ve yerine “detaylı arama” ibaresi getirildi. Detaylı arama, hükümlünün utanma duygusunu ihlal etmeyecek şekilde ve görevli dışında kimsenin görmemesini sağlayacak tedbirler alınarak gerçekleştirilecek. Arama sırasında hükümlüye tek kullanımlık giyim önlüğü verilecek.

Detaylı arama sırasında bedene dokunulmaması için gerekli özen gösterilecek ve görevli tarafından eldiven kullanılacak. Ayrıca aramayla ilgili bütün işlemler tutanak altına alınacak. Tutanakta hükümlünün de imzası bulunacak. Hükümlünün imza atmaktan kaçınması halinde bu durum da ayrıca tutanağa geçirilecek.

Yeni düzenlemeye göre, hükümlülerin dışarıda bulunan bakmakla yükümlü olduğu kişilerin maddi desteğe veya yardıma muhtaç durumda olması halinde cezaevi idaresi bu durumu ilgili kamu kurumu veya belediyeye bildirecek.

Çocuklara yönelik koruyucu tedbirler

Cezaevinde annesinin yanında kalan 0-6 yaş grubundaki çocukların psikososyal gelişimleri, psikososyal yardım servisi görevlilerince takip edilecek.

Altı yaşını dolduran çocuğun dışarıda bakacak kimsesi yoksa çocukların Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nce belirlenen kuruluşa teslimi sağlanacak. Suça sürüklenen çocukların mahkumiyetlerinin infazından sonra koruyucu ve destekleyici tedbirler alınacak. Salıverilecek hükümlü çocuklar, koruyucu ve destekleyici tedbirlerin alınması için ilgili kurumlara bildirilecek. Bunlardan kimsesi olmayan ve tüm çabalara rağmen yakınlarına ulaşılamayanlar ile yakını bulunmakla birlikte bunlara verilmesinin uygun olmayacağı değerlendirilenlerden hakkında uygun tedbir kararı alınmış olanların Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne teslimi sağlanacak.

Dini bayramlarda görüntülü görüşme

Süreli ve süresiz yayınların cezaevine kabul edilmesine ilişkin standartlar ile hükümlülerin telefonla görüşme hakkı genişletilecek. Hükümlülere dini bayramlarında görüntülü görüşme imkanı verilecek. Ayrıca hükümlüler elektronik yöntemlerle mektup gönderebilecek ve bu mektupları aynı yöntemlerle alabilecek. Maddi durumu iyi olmayan hükümlülerden nakil masrafı alınmayacak. Cezaevi hekiminin bulunmadığı durumlarda, bu hizmeti aile hekimleri sağlayabilecek. Hükümlüler kuruma kabul edilirken, kurum hekimi veya aile hekiminden ya da hastaneden alınacak sağlık durumunu belirleyen rapor istenecek. Hükümlülerin iyi hal değerlendirmesi objektif esaslara bağlanacak. (Milliyet)

>> YÖNETMELİK İÇİN TIKLAYINIZ