Değerli okurlarım bu makalemde siz  değerli dostlarıma çocuk istismarı suçu hakkında bilgilendirme yapacağım.

Bilindiği üzere yasamızda çocuk 18 yaşını doldurmamış kişidir. 

Çocuk istismarında yaş olarak mağdur çocukların yaşına göre failin alacağı ceza değişecektir. 

1- 12 yaşını tamamlamamış çocuğun istismarı 

2- 15 yaşını tamamlamamış çocuğun cinsel istismarı

3- 15 yaşını tamamlamış ama kendine karşı yapılan eylemin hukuki  sonucunu anlama algılama yeteneği gelişmemiş yani farik ve mümeyyiz olmayan çocuğun istismarı 

4- 15 - 18  yaş  arası  mağdur çocukları  cebir hile tehdit ve iradesini etkileyen  bir nedenle istismar eylemi  olmak üzere  bir çocuğu cinsel olarak istismarı olmak üzere 18 yaş altı çocukların istismarı durumunu 4 grupta kategorize ederek bu maddeyi açıklamakta fayda görüyorum. 

Değerli  dostlarım eğer  çocuk  12 yaşından küçük ise cinsel istismar  suçunun  cezası 10 seneden az olmayacaktır. 

Eğer siz 12 yaşından küçük bir  çocuğa  sarkıntılık  türü bir eylemde  bulunduysanız en az 5 sene alırsınız.

Eğer sarkıntılık   eylemini  çocuğa yapan yine bir çocuk ise 18 yaşından  küçükse bu durumda kanunkoyucu mağdur olan çocuğun anne  ve  babasının yani velisinin  çocuk  vesayet altında ise vasisinin şikayetçi olması halinde çocuğa karşı bu  suçu işleyen çocuğu cezalandırabilir demiştir. Yani kısaca şikayete bağlı bir  suç  şekline dönüşecektir.

Eğer mağdur çocuk  15  yaş altı ise  yani  henüz  15 yaşını bitirmemişse  kanuna  göre  sizin  yapacağınız her  türlü bedensel cinsel içerikli  davranışlar  cinsel istismar  olacaktır.  Ayrıca  çocuk  15 yaşını bitirmiştir ama iradesini etkileyerek  siz o çocuğa cebir hile tehdit ile cinsel  davranışlar yaptı iseniz  yine bu  da  tck 103 deki  cinsel istismar eylemidir. 

Kanun diğer çocuklar  şekliden  bir  tabir kullanarak  cinsel istismarın kapsamını genişletmiş bu saydığım çocuklar  dışında kalan 18 yaş  altı çocuklara  karşı yapacağınız  cinsel  teması  istismar kapsamına alarak  istismarın kapsamını genişletmiştir.

Eğer  siz  çocuğun vücuduna  bu  istismar  eylemini  cinsel  organınızla gerçekleştirdiyseniz en  az 16  sene alırsınız. Eğer mağdur ettiğiniz  çocuk  12 yaşından küçükse  cezanız  en  az  18  sene olacaktır.

Siz bu suçu birden  fazla  kişiyle  birlikte gerçekleştirirseniz insanların  toplu olarak bir arada yaşama zorunda olduğu ortamın sağladığı  kolaylıktan faydalanarak bu  suçu işlerseniz  eğer siz o çocuğun  üvey babası üvey annesi üvey kardeşi iseniz  veya mağdur çocuğu  evlat edinen  kişi  iseniz öğretmeni iseniz vasisi  iseniz  koruyucu  ailesi iseniz  sağlık  hizmeti veren bir  doktor hemşire iseniz yani kısaca korumak ve  gözetmek  zorunda olan bir kişi  iseniz ya da kamu görevlisi  iseniz örneğin bir  polis  iseniz ve  nüfusunuzu  görevinizi   kötüye kullanarak bu  suçu işlerseniz cezanız yarı oranında artacaktır. 

Eğer siz o çocuğa silah çekerek  işlerseniz yine cezanız cezanız yarı oranında mahkemece  artırılacaktır

Eğer siz çocuğa cinsel  eyleminiz gerçekleştirmek için  çocuğu kasıtlı olarak yaralayarak  işlerseniz hem cinsel istismar  hem de kasten  yaralamadan  ceza alırsanız.

Eğer sizin gerçekleştirdiğiniz  bu eylem  çocuğun bitkisel  hayata girmesine  neden  olursa  ağırlaştırılmış  müebbet  cezası alacaksınız siz bu suçu anal  oral vaginal yolla  işleseniz  ya  da  sair bir cisimle de işleseniz  suç  aynıdır. Cinsel istismardır. Suç vasfında bir değişiklik olmaz. Mağdur  çocuğa  anal oral  vajinal yolla  vücuduna cinsel  organınızla  yapacağınız  her  türlü   eylem cinsel istismardır. Çocuğun vücuduna cinsel organ ya  da  sair  cisimle yapacağınız  temas suçun oluşması  için yeterlidir. 

Ancak siz çocuk henüz 15 yaşını doldurmadığı halde çocuğu 15 yaşını bitirdiğiniz zannederek  görünüm  itibariyle  15  yaşından büyük bir çocuğa karşı bu eylemi yaparsa mağdurun yaşında  yanılgıya  düştüğünüz için kasıtlı olarak  hareket  etmediğiniz  için Yargıtay'ın kararlarına göre beraat edeceksiniz.

Cinsel istismar suçu TCK 103. MADDE Adli para  cezasına  çevrilmez. Hükmün  açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmez. Cezası ertelenmez.

Tüm cinsel istismar suçlarını cumhuriyet savcılıkları  resen  soruşturur.  Şikayete  bağlı  değildir.  Ama  sadece  sarkıntılık  sureti ile   bir cinsel istismar suçu işlendiyse burada mağdur çocuğun velisinin  vasisinsin şikayeti aranır. Bu şikayet hakkı 6 ay içinde kullanılmalıdır. Şikayette vazgeçilirse  dava düşer  soruşturma ve  kovuşturma aşamasında  şikayetten  vazgeçme mümkündür.

Cinsel istismarda uzlaşma yasası uygulanmaz. Suçun basit nitelikli cinsel istismar ya da sarkıntılık suçu olmasında durum değişmez. Hepsinde durum aynıdır.Uzlaşma yasası uygulanmaz