Türkiye Cumhuriyeti’nin 28 Mart 2020 gün 31082 sayılı Resmi Gazetesi, günümüzde yaşanılan sorunlara ve T.C’nin resmi kimliğini gösteren biyometrik fotoğrafına örnek olarak gösterilebilecek bir metin hüviyetindedir.

Bu Resmi Gazete’de ter alan ilk metin “Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı’nın 57 numaralı Kararnamesi’dir.

Tamamı 10 sayfadan oluşan, çok geniş bir alanı kapsayan bu kararname ile daha önce yayınlanan bir çok Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde düzenlenen “Enerji, maden, iyonlaştırıcı radyasyon, parçacık hızlandırıcıları ve nükleer teknoloji” gibi çok teknik ve çok önemli konularda çok sayıda değişiklik yapılmıştır. Bu kadar hayati konularda daha önce gene tek imza ile ve bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile getirilen hususlarda, gene tek imzalı bir kararname ile ek ve değişiklikler yapılmasının ne derece doğru olduğu, ne götürüp ne getirdiği tartışılmalı ve düşünülmelidir.

Resmi Gazete’nin devamında, çok sayıda “Milletlerarası Andlaşma’nın” onaylandığı ve yürürlüğe girdiğine ilişkin gene Cumhurbaşkanlığı kararları yer almaktadır.

Bunu altında gene çok sayıda yükseköğretim kurumunun adının yer aldığı “Bazı Yükseköğretim Kurumlarına Bağlı Olarak Fakülte, Enstitü ve Yüksekokul Kurulması, Kapatılması veya Adlarının Değiştirilmesi Hakkındaki Kararın Yürürlüğe Konulması Hakkında Karar” adı altında gene tek imzalı Cumhurbaşkanlığı kararı bulunmaktadır. Bu kararname ile bir takım yükseköğretim kurumlarına bağlı kurumların adları değiştirilir, yeni kurumlar açılırken, bir çok enstitü ve yüksekokul da kapatılmaktadır.

Daha sonra sırada “ Cumhurbaşkanlığı Tarafından Yapılan Atamalar Hakkında Kararlar” adı altında 5 adet atama kararnamesi bulunmaktadır. Bu kararnamede yer alan atamalar ile Türkiye Cumhuriyetinin bir Bakan’ının görevden alınıp yerine bir başka kişinin Bakan olarak atanmasından başlayıp İl Tarım Müdürlüklerine yapılan atamalara kadar uzanılmaktadır.

İlk sırada “Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın görevine son verilmesi ve bu suretle boşalan Bakanlığa Adil Karaismailoğlu’nun Atanmasına” ilişkin gene tek imzalı bir atama kararı bulunmaktadır.

Bir işçinin bile bu kadar kolay bir şekilde iş akdine son verilemezken ve ortada bilinen hiçbir sebep yok iken, tek imza ile alınan bu kararla, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir Bakan’ı  görevden alınmakta ve yerine bir başkası Bakan olarak atanmaktadır.

Bu atama kararının altında yer alan başka atama kararları ile, adı yazılan bazı kişilerin “ Vergi Müfettişliğine, Genel Müdür Yardımcılığına, bazı illerin İl Tarım ve Orman Müdürlüklerine ve Ticaret Bakanlığında bazı görevlere atanması hakkında” gene Cumhurbaşkanı’nın tek imzalı atama kararları bulunmaktadır.

Daha sonra gene Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan bir kurulun; hakkında işlem yapılan bir çalışan için aldığı “Meslekte kalmasının uygun olmadığı ve meslekten çıkarılmasına” ilişkin kararı yer almaktadır.

En  altta da; yargı ilanları, Merkez Bankası döviz kurları, artırma ve eksiltme ilanları gibi çeşitli duyurulara ilişkin “İlan Bölümü” bulunmaktadır.

Bir kişinin nüfus kağıdı veya pasaport alabilmesi için, onun kişiliğini ve kimliğini gösteren “biyometrik vesikalık fotoğrafının” istenmesi gibi, bir Devlet’in kişiliğini ve kimliğini gösteren biyometrik belgesi de “Resmi Gazete’sidir.”

İşte özellikleri ve kapsamı belirtilen 28 Mart 2020 gün 31082 sayılı Resmi Gazete Türkiye Cumhuriyeti’nin kimliğini gösteren en önemli resmi belgesi olmaktadır.

Av.A.Erdem Akyüz
Hukukun Egemenliği Derneği
Kurucu Genel Başkanı