Türkiye için hayati önem taşıyan 'Libananco' davasının Paris ayağı dün başladı. Türkiye aleyhine 10.1 milyar dolarlık tazminat davası açan ve faiziyle birlikte yaklaşık 20 milyar dolar talep eden, Güney Kıbrıs'ta kurulu 'Libananco' şirketinin ortaklarından Cem ve Hakan Uzan kardeşler de, 3 gün boyunca tanık olarak ifade verecek. Bu nedenle İnterpol'ün yıllardır kırmızı bültenle aradığı Hakan Uzan, Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nden özel izin alarak Paris'e geldi. Uzan, Dünya Bankası'nın hakemlik kurulu olan Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıkları Mahkemesi'nin (ICSID) baktığı davanın dünkü duruşmasına katıldı.

CEM UZAN KATILMADI
Fransız devletinden davanın süreceği tahmin edilen 8 gün boyunca koruma alan ve Paris'in en lüks otellerinden biri olan Plaza Athenee'de kalan Hakan Uzan, dün sabah 08.30 sıralarında duruşmanın yapılacağı binaya giriş yaptı. Uzan'ı 20 kişi korudu. Binaya girişi öncesinde bir koruması da etrafı kolaçan etti. Kısa bir süre sonra ise 3 siyah Mercedes, binanın önünde durdu. En önde bulunan araçtan, fötr şapkasıyla Hakan Uzan indi. 7 yıldır bulunamayan Uzan'ın, son görüntülendiği zamana göre biraz daha zayıf olduğu dikkat çekti. Duruşma, Cem Uzan'ın Fransa'ya sığınma başvurusu talebinde bulunması nedeniyle Paris'te yapıldı. Bir süre önce Paris'te SABAH tarafından görüntülenen Cem Uzan, dünkü duruşmaya katılmadı. Duruşma sabah 09.00 sıralarında başladı. Duruşmadan önce binaya Türkiye'yi t e m s i l e n , Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nı temsilen avukat Aydın Coşar ve hukukçular ile Türkiye adına duruşmaya katılan Fransız avukatlardan oluşan toplam 10 kişilik heyet girdi. Ardından Mahkeme Başkanı Singapurlu Micheal Hwanga, hakemler Kanadalı Henry Alvarez ve İngiliz Franklin Berman da salona girdi. Basına kapalı yapılan duruşmaya Türk basını yoğun ilgi gösterdi. Yemek arası verilmedi ve duruşma kesintisiz olarak bütün gün devam etti. Türk tarafının avukatları Hakan Uzan'ı çapraz sorguya tuttu. Avukat Aydın Coşar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a duruşmanın gidişatına ilişkin sürekli bilgi verdi. On saat süren duruşma sonrası Hakan Uzan gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı. İlk ğünkü duruşmanın ardından Türk Hükümetini savunan Çoşar avukatlık bürosunun temsilcileri de ayrıntılı bir açıklama yapmadı. Avukatlık bürosu temsilcisi Aydın Coşar "Stratejimizi şimdi açıklamak istemiyoruz. Çalışmalar iyi gidiyor. Önümüzdeki günlerde herşey açıklığa kavuşacak"dedi Hakan Uzan'ın ifadesinin bitmesinin ardından iki gün boyunca Cem Uzan'ın ve Libananco'nun en büyük ortağı Ali Cenk Türkkan'ın ifade vermesi bekleniyor. Bu durumda her gün bir tanığın ifadesine başvurulması söz konusu.

LİBANANCO DAVASI

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), "yükümlülüklerini yerine getirmediği" gerekçesiyle 12 Haziran 2003'te Uzan Grubu'na ait Çukurova (ÇEAŞ) ve Kepez Elektrik şirketlerine el koydu. 2006 yılına gelindiğinde ise, merkezi Kıbrıs Rum Kesimi'nde bulunan, Cem ve Hakan Uzan'ın da yönetiminde olduğu 'Libananco Holdings Co. Ltd.' isimli şirket, Çukurova ve Kepez'de hisseleri bulunduğunu, el koyma kararıyla zarara uğradığı iddiasıyla Türkiye aleyhine Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nde 10.1 milyar dolarlık dava açtı. Libananco şu anda faiziyle birlikte Türkiye'den 20 milyar dolara yakın tazminat talep ediyor. Türkiye'nin davadaki temel teziyse, Libananco'nun, Uzan Grubu'na ait ÇEAŞ-Kepez'e el konulduğunda, Uzan Grubu şirketlerine ortak olmadığı şeklinde. Libananco'nun, ÇEAŞ ve Kepez'le o dönemde ilgili olmadığını ortaya koyan belgelere de sahip olan Türk tarafı, şirketin ÇEAŞ- Kepez üzerinde hak iddia edemeyeceğini savunuyor. Mahkemenin 18 Aralık 2009'da başvuruyu kabul etmesi üzerine Türkiye karara itiraz etti, ancak mahkeme heyeti Uzanların talebini geçerli saydı ve iki kardeşi Paris'te dinleme kararı aldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerine göre Uzanlar, tahkim davasında Libananco'nun ÇEAŞ-Kepez'e ortak olduğuna dair sahte ortaklık belgeleri düzenleyerek mahkemeyi yanıltmaya çalışıyor. Cem ve Hakan Uzan'ın davada dinlendikten sonra mahkemeye yeni belgeler sunabileceği belirtiliyor. Ancak davanın Türkiye'nin aleyhine sonuçlanması halinde, Türkiye'nin ödemesi gerekecek tazminatın 6 yıllık faiziyle birlikte 20 milyar doları aşabileceği belirtiliyor.

TMSF MÜDAHİL DEĞİL

Daha önce New York ve Washington'da duruşmaları yapılan davanın açılmasının temel sebebi, "Türkiye ve Güney Kıbrıs'ın diğer Avrupa ülkeleri gibi Avrupa Enerji Şartı'na imza atmış olmaları" olarak açıklanıyor. Bu şart, her iki taraf açısından yükümlülük doğuruyor. ICSID, Uzanlar'ın dava talebini kabul ederken bu hususu dikkate aldı. TMSF ise bu olaya doğrudan müdahil değil. Çünkü dava ile ilgili yetki, Başbakanlık ile Maliye Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğü'nün (BAHUM) kararı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na verilmişti. Bu yüzden şu anda Paris'te TMSF avukatları bulunmuyor. TMSF davada Enerji Bakanlığı'na bilgi ve belge desteği veriyor.

Sabah