Amerika Birleşik Devletleri'nde bir finans kuruluşunun sahibi olduğu belirtilen Adnan Saklı'yı 13 gün önce kaçırdığı belirtiler silahlı çete elemanlarının, 18 Mayıs ve bugün olmak üzere iki aşamalı olarak düzenlenen operasyonla gözaltına alındığı açıklandı.

Bologna Emniyet Müdürlüğünde konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısında, Saklı'nın serbest bırakılması için 27 milyar Euro fidye istedikleri bildirilen silahlı çeteye mensup 9 zanlının, İtalya'nın 5 ayrı kentinde düzenlenen operasyonlar neticesinde yakalandığı kaydedildi.

İtalyan emniyet birimleri, Saklı'nın 14 Mayısta Rimini'de iki emekli arkadaşının evinde ikamet ettiği sırada kaçırıldığını belirttiler.

Edinilen bilgilere göre, Saklı, kendilerine polis süsü veren 5 kişilik silahlı bir çete tarafından kaçırıldı. Olayın emniyete aksetmesi ise Rimini'de Saklı'yı misafir eden arkadaşlarının durumu polise bildirmeleriyle başladı. İtalyan emniyet birimleri, ilk operasyonu, olayın gizli tutularak iz sürmeye çalışıldığı dönemde 18 Mayısta gerçekleştirdi. Kaçırılmasının ardından Siena yakınlarındaki Chiusi'de bir dağ evinde tutulan Saklı, bir araçla Roma'ya getirildiği sırada polisin bir kontrol noktasındaki müdahalesi sonucunda kurtarıldı. İlk aşamayı teşkil eden söz konusu operasyon, Saklı'nın kurtarılması ve araçta bulunan çete elemanlarının gözaltına alınmasıyla sonuçlandı.

Bugün yapılan ikinci operasyon ise telefon dinleme, takibat ve benzeri işlemlerin yanı sıra bizzat Saklı'dan edinilen bilgiler sayesinde gerçekleştirildi. Rimini Emniyet Müdürlüğü, zanlılardan Francesco Proietto (59), Michele Giovanni Amandini (64), Gaetano Scafa (59) ve Raul Di Bernardo'nun (51) Roma'da, Carlo Giuseppe Nicolosi'nin (50) Pavia'da, Marco Ottavi (51) ve Paolo Quaglierini'nin (58) Verona'da, Salvatore Badalamenti'nin (59) Palermo'da, Fabio Deana'nın (61) ise Milano'da gözaltına alındığını açıkladı. Zanlıların zorla adam kaçırmak ve ruhsatsız silah bulundurmak suçlarından yargılanacağı bildirildi.

İtalyan emniyet birimleri, elde edilen ilk bilgilere göre, Etiyopya doğumlu olmakla birlikte Milano'da yaşadığı belirlenen Miscel kod adlı Amandini'nin çetenin ele başı olduğunu belirtti.

Edinilen bilgilere göre Saklı, 18 Mayısta Roma yakınlarında kurtarıldığı sırada çete elemanlarının talep ettiği fidyeyi karşılamak üzere başkentteki bir notere götürülüyordu. Çete elemanlarının Saklı'ya ait tahvil ve hisse senetlerini noter huzurunda yapılacak bir sözleşmeyle kendi hesaplarına geçirme planlarının operasyonla birlikte fiyaskoyla sonuçlandığı ifade edildi.

İtalyan emniyet kaynaklarından sağlanan bilgilere göre, silahlı çete mensubu olan 9 sanık gözaltına alınmış olmakla birlikte, kendisinden astronomik miktarda fidye istenen ve elinde yüklü miktarda tahvil ve hisse senedi bulunduğu belirtilen Saklı hakkında da ayrıca inceleme başlatıldı. ABD pasaportu taşıyan Saklı'nın mal varlığının mercek altına alındığı, sabıkası bulunup bulunmadığının da incelendiği kaydedildi.

Saklı'nın polise verdiği ilk ifadede, İtalya'ya yaklaşık iki ay önce tatil amaçlı geldiğini söylediği öğrenildi.

AA