Bosna'nın doğusunda bulunan Sırbistan sınırındaki Zvornik'te 1 Haziran 1992 tarihinde 700 Müslüman Boşnak'ı, "insanlık dışı muameleye tabi tuttuktan sonra" tutuklayıp öldürmekle suçlanan, Sırbistan vatandaşı ve savaş zamanında Zvornik Belediye Başkanı olan Branko Grujic ile o dönemde bölgedeki Çetnik birliklerinin komutanı olan Branko Popoviç'in Belgrad'da yargılandıkları dava önceki gün karara bağlandı. Mahkeme, katliamın baş sorumlularından Branko Grujic'e 6 yıl, Popoviç'e 15 yıl hapis cezası verdi. Mahkemenin kararı, katliamda yakınlarını kaybeden ailelerin ve Bosna-Hersek'teki çeşitli sivil toplum örgütlerinin tepkisine neden oldu.

Kayıp Zvornikliler Derneği Genel Sekreteri Hakiya İsmayiloviç, "Bu dünyada adalet varsa bu karar adalet adına büyük bir utançtır. Bu kadar kişinin ölümü için böyle küçük ceza verilmesi bizi şaşkına çevirdi." diyerek tepkisini ortaya koydu.

Bosna-Hersek'te 14 yıldır toplu mezarlarda sürdürdüğü çalışmalarla 20 binden fazla kurbanın cesedine ulaşmayı başaran Toplu Mezarları Araştırma Komisyonu Başkanı Amor Maşoviç de halen Zvornik kurbanlarının mezarlarını araştırdıklarını, ancak olayın faillerine verilen ceza karşısında şaşkına döndüklerini ifade etti. SARAYBOSNA AA