Nazi savaş suçlusu Heinrich Boere (88), İkinci Dünya Savaşı sırasında 3 sivili öldürmekten ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Boere, Almanya’da Aachen Eyalet Mahkemesi’ndeki davada 1944’te SS subayı olarak 3 Hollandalı sivili öldürdüğünü itiraf etmişti. 

1947’de bir savaş tutsakları kampından kaçan Boere, daha sonra Almanya’ya dönmüştü. Ömür boyu hapis kararı okunduğunda hiçbir duygusal tepki vermeyen Boere’nin sakinliği dikkat çekti.

Nazi işgali sırasında Hollanda’da SS bünyesindeki özel bir birimin üyesi olan Boere, ülkedeki direniş saldırılarına misilleme olarak “Alman karşıtı” diye mimledikleri sivillere suikastlar düzenliyordu. Sivil giysilerle operasyonlar düzenleyen bu birim, cinayetlerini sabahın erken saatlerinde ya da gecenin karanlığında işliyordu.
Boere kurbanlarından Fritz Bicknese’yi çalıştığı eczanede, bisiklet satıcısı Teunis de Groot’yu evinde, Frans Willem Kusters’i ormanda öldürmüştü. Groot’un 77 yaşındaki oğlu Teun, ömür boyu hapis kararının ardından yaptığı açıklamada, “Sonunda onu yakaladık. Geç olması hiç olmamasından iyidir. Karardan sonra ona uzun bir yaşam diliyorum” dedi.
 
Boere, daha önce birçok kez cinayetleri itiraf etmişti. 2008’de Focus dergisine konuşan Boere, “Evet, onlardan kurtuldum. Hiç zor olmadı. Yalnızca bir parmağı bükmek zorundaydınız... Bang! Öldü!” demişti.
Babası Hollandalı, annesi Alman olan ve Hollanda’da büyüyen Boere, “cinayetleri işlemeseydi toplama kampına gönderilebileceğini” söyleyerek kendisini savunmuştu. Milliyet

Teunis de Groot, Boere’nin öldürdüğü babasının fotoğrafını gösterdi. / AP