AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle "Türkiye’deki Ergenekon davası konusundaki yanıtlarınız yetersiz, daha vurgulu tavır Türkiye’deki demokratikleşme sürecini destekler" diye yakınan bir parlamenterin soru önergesini yanıtladı. Füle, AKP’nin Ergenekon davasında derinleşme ve etkin yargı istediğini, CHP’nin adil yargı vurgusu yaparken sürece eleştirilerde bulunduğunu, MHP’nin ise Ergenekon’a karşı "yansız" bir tavır sergilediğini bildirdi.
Avrupa Parlamentosu’nun Liberal ve Demokrat kanadına mensup Üyesi Jeanine Henni-Plasschaert, AB Komisyonu’nca yanıtlanmak üzere AP Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde daha önce Ergenekon davasına ilişkin verdiği bir soru önergesine yetersiz yanıt aldığını belirtti. Henni-Plasschaert Komisyon’un, Türkiye’deki Ergenekon davasıyla ilgili önergesine yanıtında "adet yerini bulsun diye" Türkiye hakkındaki ilerleme raporuna değindiğini iddia etti. Komisyon’un "İddia edilen suç ağı Ergenekon soruşurması, ordudaki subayları(ve milliyetçileri) içeren ciddi suç isnatlarına yol açmıştır. Dava Türkiye için, demokratik kurumlarının ve hukukun üstünlüğün tam işlemesine yönelik güvenin güçlendirilmesi için bir fırsattır. Bu bağlamda yargılama sürecinin kanun yoluna, özellikle de davalıların haklarına tam saygı göstermesi önemlidir" yanıtının yetersiz olduğunu savundu. Hollandalı vekil şu soruları yöneltti:
"-Komisyon daha güçlü kaleme alınmış bir açıklamanın Türkiye’deki demokratikleşme sürecini daha etkin bir şekilde destekleyeceğinde mutabık mıdır? Eğer öyleyse Komisyon soru önergeme daha güçlü bir şekilde kaleme alınmış ve daha spesifik bir yanıt verecek midir?
-Komisyon bu davadaki çeşitli partilerin konumlarına ilişkin herhangi bir bilgiye sahip mi? Eğer öyleyse Komisyon, CHP ve MHP gibi muhalefet partilerinin, Ergenekon davası içindeki ya da onunla bağlantılı rolüne ilişkin değerlendirmesini belirtebilir mi? Şayet böyle değilse konuya ilişkin daha fazla bilgi edinecek mi, edinmeyecekse neden?"

KOMİSYONA GÖRE PARTİLERİN ERGENEKON’A BAKIŞI
AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyeliği görevine ilk yanıtı veren Olli Rehn’in yerine gelen Stefan Füle ise önergeye verdiği yanıtında, Komisyon’un Ergenekon davasını en yüksek derecede dikkatle izlediğini bildirdi. 2009 Türkiye İlerleme Raporu’ndaki ayrıntılara gönderme yapmanın ötesinde Komisyonun, çeşitli fırsatlarla "Ergenekon" soruşturmalarının Türkiye’de iyi işleyen bir demokrasi için test olduğunu ifade ettiğini belirten Füle şöyle dedi:
"Dava hakkında çeşitli partilerin konumlarına gelince, Komisyon AKP hükümetinin, soruşturmanın derinleştirilmesi ve etkin bir yargısal süreç konusunda açıkça destekleyici olduğunu anlamaktadır. Ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ?hükümeti yargısal sürece müdahale etmekle suçlarken- aynı zamanda adil bir yargılama sürecinin önemini vurgulamakta ve uygulanan soruşturmanın tarzını eleştirmektedir. Komisyonun anladığına göre Milliyetçi Hareket Partisi yansıt bir tavır almakta, adil yargı ve hukukun üstünlüğü ilkelerine saygı çağrısında bulunmaktadır."(ANKA)