Salazar düzenlediği basın toplantısında, "BP'nin bu sorunu çözmek için elinden geleni yaptığından şüphe duymuyorum, çünkü bu durum dünyanın en büyük şirketlerinden birisi için bir varoluş krizi haline geldi. Ne yaptıklarını iyi bildiklerini düşünüyor muyum, hayır, tam olarak değil. BP'nin hampetrol sızıntısını ve kirliliğin yayılmasını durduramamasından dolayı öfkeli ve şaşkınım" diye konuştu.

Kazanın üzerinden 33 gün geçtiğini, mühlet üstüne mühlet verildiğini ve İngiliz şirketinin denizaltına sızan petrolü kontrol edemediğini söyleyen Amerikalı bakan, "Eğer yapmaları gerekeni yapmadıklarını tespit edersek, onların uygun bir şekilde ayaklarını kaydırırız. Başta söz verdiğim gibi çizmemizi BP'nin boğazında tutmayı sürdüreceğiz" dedi.

Salazar, Obama yönetiminin Houston'daki BP genel merkezine kirliliği durdurma çabalarına katkıda bulunması için bilimadamlarından oluşan bir ekip gönderdiğini de belirterek, bu ekibin sızıntının ve kirliliğin durdurulması için BP üzerinde baskı yapmayı sürdürdüğünü kaydetti.

Bu arada, Meksika Körfezi'ndeki geniş çaplı petrol kirliliğini inceleyen Obama yönetiminin üç üst düzey yetkilisi de bölgeden döndü.

BP yetkilileri ise hampetrol sızıntısının durdurulması için deniz tabanına yerleştirdikleri boru sisteminin baştaki gibi etkili çalışmadığını ve
giderek daha az petrol toplandığını belirttiler.

Yetkililer, sızıntı noktalarından günlük pompalanan hampetrol miktarının 350 bin litreden 216 bin litreye düştüğünü kaydettiler.

Mühendisler de kirliliğin kıyılara yakın tatlı su bölgelerindeki yabanıl yaşama ulaşmaması için petrolü emen şamandıralar yerleştirmeye devam ediyorlar.

Ancak tüm çabalara rağmen Louisiana sahillerinde bir pelikan sürüsü ile bazı tür kuş ve yumurtalarının petrolle kaplandığı, bölgeden gelen basın mensupları tarafından çekilen görüntülerde görülüyor.

Louisiana sahillerinin 80 kilometre açıklarındaki Deepwater Horizon platformunun 22 Nisanda bir patlamanın ardından batmasının ardından hergün denize 5 bin varil (800 bin litre) hampetrol sızması büyük bir çevre felaketi tehdidi oluşturuyor.


Cnn Türk