1996'da Ankara sokaklarında kılık kıyafet kanununa aykırı dolaştıkları için mahkum olan Aczmendilerin şikayeti karara bağlandı. AİHM kararında, Aczmendilerin 'kamusal alanda' değil 'herkese açık' sokaklarda dini inançlarını yansıtan giysilerle dolaştığı, ayrıca sayıları sınırlı olan Aczmendilerin kamu düzenine tehdit oluşturduğu kanıtı bulunmadığı ifade edildi. Karar 1'e karşı 6 oyla alındı.

Türk yargıç Işıl Karakaş karar lehinde oy kullanırken Sırp yargıç aksi görüş bildirdi.

Sırp yargıç, türbanlı üniversite öğrencisi Leyla Şahin'le ilgili kararı hatırlattı. AİHM Şahin davasında Türkiye'nin, 'kamusal alanda türban yasağını' haklı bulmuştu. AİHM'nin Aczmendilerle ilgili gerekçeli kararında ise davacıların devlet memuru olmadığı ve Leyla Şahin gibi kamudan hizmet almadığı vurgulandı.

Aczmendi tarikatı 1985'te Müslüm Gündüz tarafından oluşturulmuştu. Gündüz 2003 ve 2005'te AİHM'ye açtığı davalarda da Türkiye'yi mahkum ettirmişti.


Aczmendi Tarikatı

Aczmendi, Elazığ Akşam Sanat Okulu mezunu Müslüm Gündüz'ün liderliğini yaptığı Nurcu olduğu iddia edilen tarikat.

Kendine özgü giyim tarzı olan ve 1985 yılında Elazığ'da kendi çevresinde bu kıyafetlerle Nur Risaleleri üzerine sohbet toplantıları yapan Gündüz'e çevresinde itibar edip uyanlar bu tarikatı oluşturdu.

Müslüm Gündüz ve müritleri Nurcu olduklarını söylerler. Aczmendilerin hepsinin siyah cübbe giymeleri, başlarına siyah sarık sarmaları, saçlarını uzatıp örmeleri, ellerinde asa taşımaları ve sakallarını uzatmaları ayrıca kendilerine özgü zikir ayinlerinde başlarını sallamaları ilgi çekmektedir.

Aczmendiler 1940'lı yıllarda görülen Ticani'ler ile benzerlik gösterirler. (Kaynak: wikipedia.org)