Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) yeni başkanı olarak İrlandalı yargıç Síofra O'Leary seçildi.

AİHM tarafından yapılan açıklamada Kasım ayında, İzlandalı Robert Spano’nun yerine başkanlık görevini üstlenecek olan 53 yaşındaki Síofra O’Leary’nin bu göreve gelen ilk kadın olacağı kaydedildi.

O’Leary başkanlık görevini 1 Kasım 2022'de devralacak. 

İrlanda Dublin’de doğan 53 yaşındaki Síofra O’Leary, 2015 yılından bu yana Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde yargıç olarak görev yapıyor. Bu yılın Ocak ayından beri de AİHM’nin başkan yardımcılığı görevini sürdürüyor.

O’Leary’nin sorumlulukları arasında temsil görevlerinin yanı sıra, hassas davaların ele alındığı Büyük Daire Başkanlığı da yer alıyor.

Síofra O’Leary’nin görev süresinin en az üç yıl olacağı açıklandı.

O'Leary, University College Dublin'den Medeni Hukuk Lisans derecesine ve İtalya, Floransa'daki Avrupa Üniversite Enstitüsü'nden doktora derecesine sahip.

AİHM

Fransa’nın Strasbourg kentinde bulunan AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uyumu sağlamak amacıyla 1959 yılında Avrupa Konseyi üyesi ülkeler tarafından kuruldu. Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde tanınan hakların ihlal edilmesine ilişkin bireysel başvuruların yanı sıra, toplu davalar ve devletlerin şikayetlerini ele alıyor. Kararları, Sözleşmeyi onaylayan 46 Avrupa Konseyi üye devleti için bağlayıcıdır.