Babatlı, Temmuz 2008’de eşinden şiddet gördüğü gerekçesiyle şikayette bulunup korunma talep etti. Aile Mahkemesi bu başvuruya olumlu yanıt vererek koruma kararı aldı. Babatlı’nın eşi Süleyman Babatlı’ya yönelik evden uzaklaştırma uygulaması devreye sokuldu. Buna rağmen Babatlı, temmuz ve ekimde şiddet gerekçesiyle yine şikayette bulundu.

Savcılık Süleyman Babatlı’nın tutuklanmasını talep etse de bu istek ilgili mahkeme tarafından reddedildi. 7 Kasım 2008’de ise Fatma Babatlı, eşi tarafından öldürüldü. Babatlı’nın annesi Halime Kılıç, 2009’da kızının şikayetlerine rağmen etkili bir soruşturma yürütmeyen yetkililer ve kızının ölümüne yol açan eksikler nedeniyle yargı süreci başlattı.

‘KORUMA YETERSİZDİ’: Kılıç, alınan kararlara rağmen kızına yeterli koruma sağlanmadığı tezini işledi. AİHM, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin yaşam hakkını garanti altına alan 2’nci ve ayrımcılığı yasaklayan 14’üncü maddesinin Türkiye tarafından ihlal edildiğine karar verdi. Türkiye, davacıya 65 bin Euro (209 bin TL) tazminat ödeyecek. 



Güven ÖZALP / Hürriyet