Köln Yüksek Eyalet Mahkemesi, Almanya'nın Aachen kentinde, Afrika kökenli olduğu için kendilerine ev kiralanmayan aileye 5 bin Euro tazminat ödenmesine karar verdi. Söz konusu yargı kararlarında, Almanya'nın ayrımcılıkla mücadele için çıkardığı yasalar büyük rol oynuyor.

Aachen'de bir ev işletme sorumlusu, ev kiralamak isteyen Afrika kökenli, dört çocuklu aileye; "Biz kölelere, Afrikalılara ve Türklere ev kiralamıyoruz." cevabını vererek reddetmişti. 2006 yılının Eylül ayında yaşanan olay üzerini ilk davanın açıldığı Aachen Eyalet Mahkemesi davayı görüşmeyi reddetti. Ancak Köln Eyalet Yüksek Mahkemesi olayı hakkında tamamen farklı bir hüküm vererek Afrikalı aileye, ayrımcılıktan dolayı 5 bin Euro 'Acı tazminatı' ödenmesine karar verdi. Mahkeme ayrıca kiralamak için yapılan başarısız ev ziyareti için de 56 Euro yol masrafı tazminini de karara bağladı. Mahkum olan ev işletme görevlisinin ise işini kaybettiği bildirildi.

Bu davanın, 2006 yılında yürürlüğe giren Herkese Eşit Muamele Yasası'ndan (AGG) sonra açılmış ilk dava olduğunu bildiren ayrımcılıkla mücadele uzmanları, böyle olumlu bir sonuca ulaşmasını sevindirici buluyor.
CİHAN