BBC Türkçe'nin haberine göre Almanya Dışişleri Bakanlığı, bu milletvekillerine Türkiye'ye gitmeme uyarısı yaparak can güvenliklerinin garanti edilemeyeceğini duyurdu.

Alman Parlamentosu'nun kararı, Türkiye'nin tepkisine neden olmuş ülkede yaşayan bazı Türkler de protesto gösterileri düzenlemişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da tasarının öncüleri arasında yer alan Yeşiller Partisi Başkanı Cem Özdemir'i isim vermeden eleştirerek "Şimdi oradan çıkıyor bir ukala, bir şey hazırlıyor, Alman Parlamentosu'na sunuyor. Neymiş? Birileri de diyor ki, güya Türk... Ne Türk'ü be? Bunların kanlarının laboratuvar testinden geçmesi lazım" demişti.

Parlamentodaki oylamada sadece bir milletvekili tasarının aleyhine oy kullanmış bir milletvekili de çekimser kalmıştı. Oylamaya Başbakan Angela Merkel ve Başbakan Yardımcısı SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel ve Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier katılmamıştı.

Oylamada tek ret oyu veren Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Milletvekili Bettina Kudla, Almanya dışındaki ülkelerde tarihi değerlendirmelerde bulunmanın Alman Meclisi'nin görevi olmadığını söylemişti.