Almanya’nın çıplak satış, yani yatırımcıların hiçbir maddi yükümlülük altına girmeden, sadece bir kağıdın değerinin ileride daha da düşeceği varsayımından yola çıkarak para kazanabildiği finans işlemlerine karşı harekete geçme kararı, Avrupa’nın spekülatif işlemlerin önüne geçmeyi planladığı bir zamanda geldi.   

Almanya’nın federal finansal düzenleme otoritesi BaFin, euro bölgesindeki devlet tahvillerindeki oynaklık ve bu tahvilleri geri ödenmeme riskine karşı sigortalamanın bedelinin (CDS) farkının her geçen gün biraz daha artması yüzünden böyle bir hamlenin gerçekleşmesi gerektiğini belirtti.    

BaFin, “Büyük ölçekli açığa satışlar, finans sistemindeki istikrarı tehlikeye sokma potansiyeline sahipti” dedi.         

Gelecek yıl Mart ayının sonu ile birlikte yürürlüğe girecek olan yasağın düzenli olarak gözden geçirileceği belirtildi.               

Euro bölgesi ülkelerinin tahvilleri ve bu tahvilleri sigortalamak içim ödenen risk primleri ile Almanya’nın önde gelen hisse senetlerinden on tanesi bu yasak kapsamına girecek.   

EURO KRİTİK SINIRI DA GEÇTİ  

Bu haberin ardından, euro dolar karşında bir centten daha fazla değer kaybederek, 1.22 dolar ile son dört yılın yeni en düşük seviyesine geriledi.

Danışmanlık şirketi 4Cast’in analistlerinden Mike Berg, “Piyasalar bu kararı, euro bölgesi yetkililerinin bir yandan mali sıkıntıları gidermeye çalışırken diğer yandan piyasaları kontrol etmenin yolunu aradığının bir işareti olarak yorumladı” diye konuştu. 


DİĞER ÜLKELERDEN DE BEKLİYORLAR

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, Hristiyan Demokrat Birliği partisinden milletvekillerine, Brüksel’deki Avrupa Birliği maliye bakanları toplantısından döndükten sonra, bu karara yönelik kısa bir açıklama yaptı.

AB maliye bakanları ise daha önce yaptıkları açıklamalarda, Avrupa’daki hedge fonlar ve özel girişim sermayelerine daha sıkı denetim getirecek yeni düzenlemeleri destekleyeceklerini açıklamıştı.
 
Diğer AB ülkelerinden kısa bir zaman içinde böyle bir kararın çıkması beklenmese de Berlin hükümeti, Avrupa Komisyonu’nun açığa satışları engelleyecek uzun süredir üzerinde tartışılan planlarını açıklamasını ardından, diğer AB ülkelerinin de harekete geçmesini umut ediyor.

Piyasa uzmanları ise, borsa dışı işlem gören risk primlerine (CDS) getirilen yasakların ne kadar işlevsel olduğunu tartışıyor ve Almanya’nın Londra ya da New York gerçekleşen CDS işlemlerinde çok fazla söz sahibi olamayacağının altını çiziyor.



Hürriyet