Bu duruşmalarda Bales'in askeri mahkemede yargılanması için yeterli kanıt olup olmadığı kararlaştırılacak. Bales, 11 Mart gecesi Kandahar'daki üssünden çıkıp en az iki köyde evlere dalarak uyuyan sivillere ateş açıp öldürmekle suçlanıyor. Amerikalı çavuşun öldürdüğü insanların 9'u çocuktu ve 11 kişi de aynı ailenin fertleriydi.

Çavuş Bales suçlu bulunursa ölüm cezasına çarptırılabilir.
Katliam Afganistan'da büyük öfke yaratmış, zaten gergin olan Amerikan-Afgan ilişkilerini daha da gerginleştirmişti.
Washington eyaletinde Lewis-McChord üssünde yapılan soruşturma duruşmalarının iki hafta sürmesi bekleniyor. Duruşmalarda canlı video bağlantısıyla Afganistan'daki tanıklardan da ifade alınacak.
Savcı Jay Morse, açılış konuşmasında çavuş Bales'in tüyler ürpertici bir şekilde, kasıtlı olarak hareket ettiğini gösteren kanıtlar sunacağını bildirdi.
Morse, Bales'in üssünden ayrılmadan önce içki içtiğini; daha sonra da metodik ve kasıtlı bir şekilde hareket ettiğini belirtti.
Mahkemeye daha sonra, katliam gecesi askeri kampta çekilmiş görüntüler sunuldu. Bu videoya, savcılığın çavuş Bales olarak tanımladığı bir kişi askerlerce durduruluyor ve söz konusu kişiden, tutuklanmasından önce silahlarını bırakması isteniyor.
Robert Bales'in katliam sırasında tüfek, tabanca ve el bombası atan silahlar taşıdığı söyleniyor.
Bales, ön duruşmada hakkındaki suçlamaları işittiğini doğrulamanın dışında hiç konuşmadı. Avukatları, Bales'in davada ifade vermesinin beklenmediğini söylüyor.
Washington'a bağlı Lake Tapps'ta yaşayan evli ve iki çocuk babası Bales, daha önce üç kez Irak cephesinde görev almıştı. Katliam gerçekleştiği sırada Afganistan'daki ilk görevini yapmaktaydı.
Bales, katliamdan sorumlu tutulan tek sanık. Afganlar ise olayda birden fazla Amerikalının rol oynadığını savunuyor.