ntvmsnbc

ABD’de tartışma konusu olan ‘sexting’ yani gençler arasında müstehcen kısa mesajlaşmalara karşı Apple ilginç bir çözüm peşinde. Söylentiye göre firma, akıllı telefonlarına yüklenip aktive edildiğinde, müstehcen kısa mesaj gönderimini ve alımını ‘sansürlüyen’ bir yazlımın patentini aldı.

TechCrunch teknoloji sitesindeki haberde Apple’ın aldığı patentin, açıklamasında doğrudan belirtilmese de, ‘sexting’ tarzı kısa mesajların ebevetnler tarafından kontrol edilebilmesini sağlıyor. Patentte sistemin tanımı “Kişisel iletişim araçları için metin bazlı iletişim kontrolü” olarak geçiyor.

Patent belgesindeki metinde, sistemin önceden belirlenmiş ‘derecelendirme’ esaslarına ve kullanıcının yaş ve okul sınıfına göre mesajlarda filtreleme yapacağı, bunun ebeveyn ve/veya kullanıcının kendisi tarafından ayarlanabileceği belirtiliyor.

Patente göre sistemdeki filtreleme iki yolla olabiliyor: Kullanıcı veya yetkili kişiye “gönderilmek üzere olan kısa mesajda uygunsuz ifadeler var” uyarısı gösteriliyor veya bu tür sözcük ve ifadeler doğrudan siliniyor.

Apple’ın, patentini alsa bile bu sistemi uygulama olarak iPhone’lara yükleyip yüklemeyeceği henüz kesin değil. Ancak firmanın App Store’da ‘müstehcen’ içeriği yasakladığı, bu tür uygulamalara onay vermediği biliniyor.

Bazı tüketici ve sivil toplum kuruluşlarıysa parasını ödeyip satın aldıkları iPhone’lara istedikleri içerik ve uygulamayı yükleyememenin kişisel hak ve özgürlüklere aykırı olduğunu savunuyor.