KAZAN - Ermenistan ve Azerbaycan bugün Dağlık Karabağ sorununun çözümü için Rusya'nın ev sahipliğinde bir kez daha masaya oturuyor. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Rusya’nın Kazan kentindeki buluşması, barış umudunu da savaş endişesini de beraberinde getiriyor.

Müzakarelerde arabulucu rolü üstlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) nihai çözüm konusunda umutlu. AGİT Genel Sekreteri Marc Perrin de Brichambaut, iki liderin buluşmasını "Barış anlaşması konusunda hiç bu kadar umutlu olmamıştık" sözleriyle değerlendirdi.

Erivan ve Bakü'den gelen açıklamalar ise daha temkinli. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan Çarşamba günü yaptığı açıklamada umutlu olduğunu söyledi, ancak "Azerbaycan'daki Ermenistan fobisi nedeniyle olumlu bir sonucu öngörmek zor" diye de ekledi.

Görüşmeler öncesinde ABD, Rusya ve Fransa geçen ayki G8 zirvesinin sonuç bildirgesine koydukları paragrafla taraflar üzerindeki baskıyı arttırdı. Ermenistan ve Azerbaycan'dan, nihai çözüme zemin oluşturacak bir temel prensipler anlaşması imzalamaları istendi.

‘BARIŞ İHTİMALİ ZAYIF’
Birçok gözlemci de gerek iki tarafın yetkililerinden gelen açıklamalara, gerekse Dağlık Karabağ'daki duruma bakarak barış ihtimalini uzak görüyor.

AZERBAYCAN’DAN İŞGAL TEHDİTİ
Savaşı sona erdiren ateşkesten 17 yıl sonra, son zamanlarda sınırdaki çatışmalar sıklaştı. Bakü, barış görüşmeleri sonuç vermezse bölgeyi işgal edeceğini sık sık dile getirirken, Ermenistan tarafı da buna karşılık vereceğini ve savaş çıkacağını hatırlatıyor.


BBC Türkçe