Geçici hükümetin yargı konularından sorumlu Başbakan Yardımcısı Azimbek Beknazarov, yaptığı yazılı açıklamada, Bakiyev ve yakınları hakkında kara para aklamak, başkalarına ait iş yeri ve mülkü ele geçirmek, yasa dışı yollardan devlet mülkünü satmak ve büyük miktarda devletin parasını çalmak suçlamasıyla toplam 100 dava açıldığını belirtti.

Yargının Bakiyev'in ve oğullarının bugüne kadar 111 milyon dolardan fazla devlete zarar verdiğini tespit ettiğini ifade eden Beknazarov, ayrıca Devlet Kalkınma Fonu, Bişkek uluslararası havaalanı ile bazı özel bankaların yanı sıra Kırgız Telekom'un ve enerji kurumların ihalelerine hile karıştırıldığını savundu.

Beknazarov, hakkında arama kararı çıkarılan eski üst düzey yöneticilerin konutlarına, arazilerine, menkullerine, ayrıca Bakiyev'in oğlu Maksim Bakiyev'e hediye edilen bir milyon dolar tutarındaki 4 otomobile devletin el koyduğunu söyledi.

Azimbek Beknazarov, Bişkek'teki Manas havalanında, ABD'nin askeri hava üssüne yakıtın satılmasıyla ilgili soruşturmanın sürdüğünü, Maksim Bakiyev'in buraya yasalara aykırı satışta bulunmakla suçlandığını kaydetti.

Geçici hükümet daha önce, Bakiyev'in çocukları ve kardeşleri ile eski Başbakan Daniyar Üsenov, Devlet Başkanlığı Enstitüsüne bağlı Yatırım, İnovasyon ve Kalkınma Ajansı Başkan Yardımcısı Aleksey Eliseyev ve bu ajansa bağlı Kalkınma Fonu Müdürü İgor Çudinov'un yanı sıra eski Elektrik Santralleri Kurumu Müdürü Saparbek Balkibekov, eski Mali Polisi Müdürü Akimcan Muybillayev, Devlet Başkanlığı İşleri Müdürü Kurmanbek Temirbayev, silah üreticisi DASTAN firmasının müdürü Aleksey Şirşov'u arama kararı çıkarmıştı.

Arananların "ağır" ve "çok ağır" suçlar işlediği iddia edilirken, bu kişilerin bulundukları yeri ihbar edenlere 20 bin ile 100 bin dolar arasında para ödülü verileceği belirtilmişti.

Kırgızistan'da 7 Nisanda güvenlik güçleri ile muhalif göstericiler arasında çıkan çatışmada 87 kişi hayatını kaybetmiş, iktidar devrilmişti. Dokunulmazlığı kaldırılan devrik lider Kurmanbek Bakiyev, 87 kişinin ölümünden sorumlu tutulmuştu.


AA