Başbakana karşı dava dilekçesi sunan Port-au-Prince savcısı Bed-Ford Claude'un resmi görevden alınma kararının dilekçeyi sunmasından önce mi yoksa sonra mı olduğuna dair açıklık getirilmedi.

AP'nin ele geçirdiği bir mektupta savcının tanımlaması yapılmayan "ciddi bir idari hata"dan dolayı görevden alındığı ve kararın mektubun teslim alındığı anda derhal yürürlüğe girdiği belirtildi.

Savcının görevden alınmasının dava sürecini etkileyip etkilemeyeceği merak konusu.

Dava süreci etkilenir mi?

Haiti'deki Adalet ve Demokrasi Enstitüsü danışmanlarından Brian Concannon dava sürecinin hakimin gözetiminde olduğuna vurgu yaparak yeni savcı ile fazla birşeyin değişmeyeceğini belirtti ve "bunların çoğu tiyatro" değerlendirmesinde bulundu.

Virinia Üniversitesi'nden Haiti uzmanı Robert Fatton ise yaşananların Henry ve öldürülen başkan Moise'nin destekçileri arasındaki güç mücadelesini gözler önüne serdiği görüşünde. Faton bu mücadelenin sonunda kimin kazanacağının bilinmediğine dikkat çekerek uluslararası toplumun da olanlarla ilgili duruşunun net olmadığını belirtti.

Claude dava dilekçesinde Başbakan Henry'nin suikastın kilit şüphelilerinden biriyle cinayet sonrasında iki kez telefonda görüşme sebebini açıklamasını istemiş; devlet başkanını öldürmekle suçlanmasını ve ülkeyi terketmesinin engellenmesini talep etmişti.

Claude'un yerine atanan Frantz Louis Juste bgeçn yıl başkent Port-au-Prince'te bir yetimhanede onlarca çocuğun ölümüne yol açan yangınla ilgili bir davada görev almıştı. (euronews)