Avrupa Parlamentosu, si-yasî partileri kapatmayı zorlaştıran anayasa değişikliği oylamasına katılmayan BDP'ye tepki gösterdi. Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre, BDP'yi eleştirirken, Ufuk Uras'ın ismini özellikle zikretti. Flautre, BDP'nin, bu tavrını halka anlatmakta zorlanacağını belirtti ve anayasa reformuna destek vermemenin mantığını kavrayamadığını söyledi. Liberal Grup başkan yardımcısı ve gölge Türkiye raportörü Alexander Graf Lambsdorff ise parti kapatma maddesinin düşmesine üzüldüğünü ifade ederken, BDP'nin tavrının 'anlaşılabilir' olduğunu söyledi.

AP üyesi Fransız Yeşillerden Flautre, siyasi partileri kapatmayı zorlaştıran, demokratikleşme sürecinin önünü açan çok önemli bir anayasa reformuna destek vermemenin nasıl bir mantığı olabileceğini kavrayamadığı vurguladı. ZAMAN'a konuşan Flautre, BDP'nin tutumu konusunda, "Bu reform paketi içinde bizim de eksik bulduğumuz unsurlar var. Ancak Türkiye gibi acı tecrübelerin yaşandığı parti kapatma meselesinde yanlış cephede yer almayı herhalde kamuoyuna anlatmakta zorlanacaklardır." dedi. Yeşiller, Kürt hareketinin demokratik zeminde çözülmesine kuvvetli destek vermesiyle tanınıyor. Geleneksel olarak "Kürt" partilerini destekleyen Yeşiller, Leyla Zana hapisten çıktığında onuruna Avrupa Parlamentosu'nda bir resepsiyon vermiş, Zana'nın AP'nin verdiği Sakharov ödülünü almasında da faal rol oynamıştı.

AK Parti içindeki "hayırcı" vekillere de dikkat çeken Flautre, BDP'nin aynı çizgide saf tutmasına üzüldüğünü ifade etti. "Mezkur değişikliğe destek vermeyen AK Parti içindeki milletvekilleri de en azından parti kapatmanın önünü açık tutma amacı ile oy kullanmışlardır. Bu yüzden söz konusu maddenin reddedilmesine çok üzüldük." yorumunu yaptı. Flautre, anayasa paketine bazı eleştirilerine rağmen kuvvetli destek veriyor.

Türkiye'nin bir yıl boyunca parti kapatma konusunu tekrar açamayacağına işaret eden Lambsdorff ise yüzde 10 barajının düşürülmemesinin BDP'nin tavrını izah edebileceğini kaydetti. AB Komisyonu, 14 Ekim 2009'da yayımladığı son ilerleme raporunda DTP'nin kapatılma ihtimalinden bahsederek, Anaya-sa'nın 68 ve 69. maddelerinin Venedik Komisyonu kriterlerine uymadığını vurgulamıştı.

Zaman