Yargı Yüksek Kurulu, Trani'deki soruşturmada kişisel iltimasla suçlanan İletişimsel Güvence Kurulu (AGCOM) Başkanı Giancarlo İnnocenzi ile zaman zaman telefon görüşmeleri yaptığı ortaya çıkan YYK üyesi savcı Cosimo Maria Ferri ile ilgili olarak harekete geçti.

YYK tarafından yapılan açıklamada, telefon görüşmeleri nedeniyle başlatılan tahkikat çerçevesinde bugün Ferri'nin ifadesinin alınacağı duyuruldu.

YYK'ya yakın kaynaklar, kurumu polemiklerden uzak tutmak amacıyla, halen komisyon başkanı konumunda olan Ferri'nin söz konusu görevden alınmasının güçlü bir ihtimal olduğunu ileri sürüyor.

İtalya'da 20 Kasım 2010'da benimsenen deontolojik kurallara göre YYK üyelerinin siyasiler ve de siyasi otoritelerle ilişkiden uzak durmaları gerekiyor. Ferri'nin İnnocenzi'yle ilişkisinin söz konusu kural açısından da incelemeye tabi tutulabileceği belirtiliyor.

Ferri, dün gazetecilere yaptığı açıklamada, İnnocenzi ile zaman zaman telefonla görüştüğünü inkar etmemekle birlikte, "Ancak ortada gizli saklı bir şey yok. İnnocenzi beni birkaç kez aradı. Yargı medya ilişkisine dair konuşmalar yapıldı. Ama ortada suç diye değerlendirilebilecek bir unsur yok" diye konuşmuştu.

YYK üyesi Ferri, İnnocenzi'nin kendisine açtığı telefonlarda, devlet televizyonu RAİ'de "Annozero" (Yıl Sıfır) gibi tartışma programlarında kişilerin adeta yargılanırcasına eleştirilip mahkum edilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdiğini aktarmıştı.

Trani'deki soruşturmada Berlusconi, "görevi kötüye kullanmak" ve de "siyasi, idari, hukuki birimleri tehdit etmek"le suçlanıyor.

RAİ 1'in Haber Bülteni Müdürü Augusto Minzolini'nin gizlice sürdürülen ön araştırmayı başbakanlığa sızdırmakla suçlandığı soruşturmada, Berlusconi'nin baskı yaptığı iddialarını inkar eden İnnocenzi ise iltimasla itham ediliyor.

Berlusconi'den tepki

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ise, görevi kötüye kullanmak ve siyasi, idari ve hukuki birimleri tehditle suçlandığı soruşturmaya sert tepki gösterdi.

Berlusconi, liderliğini yaptığı Özgürlükçü Halk Partisi'nin (ÖHP) gençlik kolları olarak faaliyet gösteren Özgürlük Kulüplerine hitaben bugün yayımladığı yazılı mesajda, 28-29 Mart'ta İtalya'nın 13 bölgesinde yapılacak yerel seçime işaretle, "Sol ve yargının bir kesimi seçimleri etkilemek istiyor" görüşünü savundu.

Soruşturmayı "saatli bomba" olarak niteleyen Berlusconi, açıklamasında, "Politikaya atıldığım günden bu yana, her seçim arifesinde, sol ile yargının bir kesimi arasındaki ittifak açıkça ortaya çıkmaktadır. Bu ittifak oyları etkilemek istiyor. Saatli bomba misali her seçim öncesinde yapılan bu saldırılara karşı harekete geçmeliyiz" dedi.

Berlusconi, ÖHP'nin aday listesini zamanında teslim etmediği gerekçesiyle Roma'daki seçime katılmasına izin verilmemesi nedeniyle de yargıyı eleştirerek, yandaşlarına başkentte 20 Mart'ta düzenlenecek gösteriye katılmaları çağrısında bulundu.

Berlusconi, "Halkımız bir kez daha bizim hükümetimiz ile sadece laf ebeliği yapan sol arasında, seven İtalya ile kıskanç ve kin dolu İtalya arasında bir seçim yapmak durumundadır. Bizleri hedef alan son hamleye seyirci kalmamalıyız. Oy kullanma hakkımızı ve özel yaşamımızı savunma adına hepinizi 20 Mart'ta Roma'da San Giovanni meydanında yapacağımız gösteriye katılmaya çağırıyorum" ifadelerini de kullandı.

Cnn Türk