Mahkeme geçen yıl Mart ayında, Sudan lideri hakkında insanlığa karşı suç ve savaş suçundan dava açılması isteğini kabul etmiş, ancak soykırımla suçlanması için yeterli delil bulunmadığına karar vermişti.

UCM savcıları, bu karara itiraz etmişlerdi. İtirazı bugün görüşen temyiz dairesinin kararı, Yargıç Erkki Kourula tarafından açıklandı.

Açıklamaya göre, daire, mahkemenin ilk kararında "kanıtlarla ilgili standartlarını gerekenden çok yüksek tuttuğunu" belirterek, Beşir'in soykırımla suçlanması isteğinin yeniden incelenmesine karar verdi.

UCM Savcısı Luis Moreno Ocampo, mahkeme temyiz dairesinin verdiği kararın, kendisinin Sudan Beşir'e karşı soykırım suçlamasını güçlendirdiğini söyledi.

Ocampo, karardan sonra AP'ye yaptığı açıklamada, "Benim için, Cumhurbaşkanı Beşir'in insani yardım kuruluşlarını Darfur'dan atması, niyetinin Darfur halkını fiziksel olarak yok etmek olduğunu kanıtlamaktadır" dedi.

DARFUR'DAKİ GERİLLA ÖRGÜTÜ KARARDAN MEMNUN

Karar Darfur'daki en büyük gerilla örgütü tarafından memnunlukla karşılandı. Eşitlik ve Adalet Hareketi baş müzakerecisi Ahmed Tugud, "kararın doğru olduğunu" belirterek "Darfur'da gördüklerimizin bir soykırım suçu oluşturduğuna inanıyoruz" dedi.

Tugud, bu karar üzerine Sudan hükümeti ile barış görüşmelerine katılma kararlarını gözden geçireceklerini belirterek, "Şimdi halkımıza karşı soykırımla suçlanan bir hükümetle müzakere yapmanın ahlaki olarak mümkün olup olmadığını değerlendiriyoruz" dedi.

Tugud, bu açıklamayı Sudan hükümeti ile barış görüşmelerinin açılması için sık sık kesilen müzakerelerin sürdürüldüğü Doha'dan telefonla yaptı.

AA