BM'ye bağlı Bosna'daki Hollanda askeri birliğinde (Dutchbat) tercümanlık yaparken, Hollandalı askerler tarafından Sırplara teslim edilen ailesini kaybeden Hasan Nuhanoviç ile elektrikçi olarak çalıştığı sırada öldürülen Rizo Mustafiç'in yakınları tarafından 2002'de açılan davada, daha önce Lahey Bölge Mahkemesi tam tersi karar vermişti.
        
Lahey Mahkemesi 2008'de verdiği kararda, askerlerin BM komutası altında görev yaptığını, bu yüzden Hollanda devletinin ölümlerden sorumlu tutulamayacağına hükmetmişti.
        
Bosnalı aileler bu karardan sonra üst mahkemeye başvurmuştu. Temyiz mahkemesi bugün verdiği kararda, üç Bosnalının ölümünde Hollanda devletinin sorumluluğu olduğuna ve ayrıca ölenlerin yakınlarının tazminat haklarının bulunduğuna hükmetti.
        
Kararda, Hollandalı askerlerin, kendilerine sığınan Boşnakları Sırp birliklerine teslim ettiklerinde öldürüleceklerini tahmin etmeleri gerektiğine de dikkati çekildi.
        
Bosna'da 1995 yılında Hollanda askeri birliğine sığınan çok sayıda Boşnak, Sırp general Ratko Mladiç'in başında olduğu güçlere teslim edilmiş ve büyük bir katliam yapılmıştı.
        
Sırp birliklere teslim edilen Boşnaklar arasında o dönemde Hollandalı askerlere tercümanlık hizmeti veren Hasan Nuhanoviç'in ailesi de bulunuyordu.
        
Tarihe "Srebrenitsa Katliamı" olarak geçen soykırımı gerçekleştiren Bosnalı Sırpların eski komutanı Ratko Mladiç, 16 yıl aradan sonra tutuklanarak Lahey'e getirildi. Mladiç'in, Hollanda'nın Lahey kentinde eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesinde yargılanmasına devam ediliyor.



AA