SOFYA (ANKA) – ABD ve İsveç’de "Ermeni soykırımı" tasarılarının onaylanmasının ardından Bulgaristan Parlamentosu’na da “soykırım”ın kınanması öngörülen bir karar tasarısı sunuldu. Bulgaristan Parlamentosu’nca geçen Şubat ayında benzer bir tasarıyı reddetmişti.

Son seçimlerde yüzde 4.6 civarında oy alan muhafazakar Düzen, Hukuk ve Adalet (RZS) Partisi'nce hazırlanan tasarının zamanlanmasına dikkat çeken Bulgar medyası, tasarının Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Sofya ziyareti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “100 bin Ermeni’yi gönderebiliriz” yönündeki sözleriyle ilgili olduğunu yazdı.
Bulgaristan Parlamentosu, ırkçı Ataka partisince sunulan tasarıyı Türkiye-Bulgaristan ilişkilerine zarar vereceği gerekçesiyle, 7 Şubat'ta geri çevirdi.

Bu arada, Novinite.com’a göre, RZS lideri Yane Yanev, tasarı ile, “Bulgaristan’ın, trajik olaylara ilişkin değerlendirmesinde bir konsensus sağlanması, ABD ve İsveç’in yaptığı gibi tarihi gerçeğin lehinde net bir tutum takınması”nı amaçladıklarını söyledi.