Apple ile HTC arasında iPhone davası sürüyor. Nokia ile Apple arasında da davalar karşılıklı uçuşuyor.

Sadece büyük şirketler arasında değil, büyük şirketlere kafa tutan bireylerin davaları da her zaman söz konusu.

Peki teknoloji tarihi hep böyle miydi? Cevap ne yazık ki evet, ama canınızı sıkmayın, işte birbirinden büyük ve ciddi, ya da komik ve eğlenceli 5 teknoloji davası...

1. Erik Estavillo, Blizzard ve World of Warcraft'a karşı

Microsoft, Sony, Nintendo gibi dev şirketlere dava açan Erik Estavillo aslında dava açmanın bağımlısı olmuş ama farkında değil.

Kendisini bilgisayar oyunlarının zararlarından korumaya çalışan, World of Warcraft'ın "Kurnaz ve aldatıcı uygulamalarının, mutluluk arayışını engellediğini" belirten Estavillo, adını en çok bu dava ile duyurdu.

World of Warcraft'ta bir yerden bir yere gitmenin çok uzun zaman almasından mutsuz olan ve bu yüzden dava açan Estavillo, şahit olarak Depeche Mode'dan Martin Gore ve aktris Winona Ryder'ı çağırdı(!)

2. Erik Estavillo, Sony'e karşı

Blizzard'a sıra gelmeden önce kendisini PlayStation Network'te banlayan Sony'e dava açmıştı.

Resistance: Fall of Man oynarken PSN'i küfre boğan Estavillo, tam 55.000 pound yani yaklaşık olarak 175.000 TL'lik bir tazminat davası açtı.

Yargıç bu davayı haliyle bir kenara itince Estavillo pes esmedi ve bu sefer daha büyük bir tazminat davası açtı. Sonucu tahmin edebilirsiniz...

3. Gregory McKenna, Apple'a karşı

Gregory McKenna isimli adam, 2006 yılında çalıştığı mankenlik ajansının aslında bir mafya paravan kuruluşu olduğunu düşünüyordu.

İşten ayrıldıktan sonra iPod Mini ve iPod Shuffle üzerinden ölüm tehditleri aldığını iddia etti. Ama bununla da kalmadı, Apple'a stres ve kazanç kaybı karşılığı olarak 14.3 milyon dolarlık bir dava açtı.

Neden mi? Apple'ın mafyayla işbirliği içinde olduğunu, kulaklıklarına alıcılar yerleştirdiğini iddia ediyordu.

4. AMD, Intel davası

AMD ve uluslararası bazı kuruluşlar, Intel'in dünya çapında sistematik bir tehdit ve rüşvet kampanyasına giriştiğini iddia etti.

Yüzde 80 Pazar payının bu şekilde kazanıldığını iddia eden AMD, bu iddialar Avrupa Birliği tarafından ciddiyetle değerlendirildi.

Avrupa Birliği, AMD ve Idiğer rakiplere verilmek ve ilişkileri düzeltmek üzere Intel'e 1.25 milyar dolar ceza kesti, ayrıca kendisi de ceza olarak Intel'den 1 milyar dolar aldı.

Sonuçta bir süredir Intel ve AMD arasında açık bir sürtüşme görülmüyor...

5. Horizon Realty Group, Amanda Bonnen'a karşı

İfade özgürlüğü ile hakaret ya da markaya saldırı arasındaki sınırların çizilmesi oldukça zor.

Özellikle sosyal medya araçlarının yaygınlaşmasıyla kızgın tüketicilerin elinde yüzlerce hatta binlerce insana anında ulaşabilme imkanı var. Onların da arkadaşlarıyla paylaşabileceği platformlarda bu sayı daha da artabiliyor.

Bu dava ise Twitter üzerinden yapılan bir yorum yüzünden açılmış. Amanda Bonnen "Küflü bir dairede kalmanın sağlığınız için kötü olduğunu kim söyledi? Horizon iyi diyor" yorumunda bulundu.

Emlak şirketi Horizon ise bu yoruma karşı 50.000 dolarlık bir dava açtı ve bu dava hala sürüyor.


Milliyet