Hazırlık soruşlturmasında ifade veren askerler, çavuş Bales'in olaydan sonra üsse giysileri kanla kaplı halde döndüğünü anlattı.

Washington eyaletinde yapılan hazırlık soruşturması sırasında, askeri savcı Binbaşı Rob Steele, işlenen suçların "menfur, zalimce ve sistemli bir şekilde yürütüldüğüne" işaret ederek, idam cezasının dikkate alınmasını istedi.

Steele, çavuş Bales'in olaydan birkaç saat sonra yaptığı konuşmalardan "olan bitenler hakkında belleğinin açık olduğunun anlaşıldığını ve saldırılar sırasında bilinçli hareket ettiğini" kaydetti.

Bales'in avukatı Emma Scanlan ise, müvekkilinin askeri mahkemede yargılanması için gereken kanıtın bulunmadığını ve bazı Afgan tanıkların birden fazla saldırgandan söz etmelerine işaretle, olayla ilgili kanıtlarda tutarsızlık olduğunu savundu.

Hazırlık soruşturmasını yürüten Albay Lee Deneke, bu haftanın sonuna kadar çavuş Bales'in askeri mahkemede yargılanıp yargılanmaması konusunda, yüksek rütbeli bir generale tavsiyede bulunacak. Bales'in askeri mahkeme yargılanmasına, söz konusu general karar verecek.

Çavuş Robert Bales 16 cinayet, 6 cinayete teşebbüs, saldırıda bulunma ve görev başındayken alkol ve uyuşturucu kullanmakla suçlanıyor.

Hazırlık soruşturmasında, Afganistan'ın Kandahar vilayetindeki iki köyde girişilen katliamlarda öldürülen köylülerin yakınlarından ve yaralananlardan video bağlantısıyla ifade alınabilmesi için gece oturumu düzenlendi.

Mahkemeye tanıklık yapan 7 yaşındaki bir kız çocuğu, silahlı şahsın saldırısı sırasında babasının arkasına saklandığını, olayda babasının vurularak öldürüldüğünü anlattı.

ABD'de 50 yılı aşkın bir süredir hiçbir asker idam edilmedi.



BBC Türkçe