Duruşmada savcılık makamı, iki yıl önce 23 Ağustos'ta başkent Berlin'deki Kleiner Tiergarten parkında 40 yaşındaki Zelimkhan Tornike Kavtaraşvili isimli Gürcü vatandaşının infaz emrinin Rusya’dan geldiği görüşünü dile getirmişti.

Alman savcıların, cinayetin Rusya'nın emriyle gerçekleştirildiğini açıklamasının ardından Berlin, iki Rus diplomatı sınır dışı etmişti. İddiaları yalanlayan Moskova da Almanya'ya karşı benzer adımı attı.

Cinayet, Berlin ve Moskova'nın arasını bozdu

Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel cinayetin Berlin ile Moskova arasındaki "güvene dayalı iş birliğini bozduğunu" söylemişti.

Bugün mahkum olan Vadim Krasikov’un Rusya’nın Sibirya bölgesine taşınmadan önce Sovyetler Birliği'nin bir parçasıyken uzun yıllar Kazakistan'da yaşadığı ortaya çıkmıştı.

Araştırma internet sitesi Bellingcat, Krasikov'un Rus istihbarat servisi FSB'den eğitim aldığını ve elit ekibinin bir parçası olduğunu aktarmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise ölen Tornike Kavtaraşvili'yi Kafkasya'da Rus güçlerine karşı ayrılıkçılarla savaşan ve aynı zamanda Moskova metrosuna bombalı saldırılara karışan "savaşçı, çok zalim ve kanlı" olarak tanımlamıştı.

Eski Çeçen komutan neden öldürüldü?

Almanya’da 2016 sonundan itibaren mülteci olarak yaşayan Kavtaraşvili'nin, Rus merkezi hükümetinin yanı sıra Çeçenistan ve İnguşetya hükümetleri ile Rus yanlısı Gürcü yönetimi aleyhtarı olduğu belirtilen savcılık iddianamesinde bu sebeple bu kişinin öldürülmesi talimatı verildiği kaydedildi.

İddianamede, Kavtaraşvili'nin 2000-2004 yıllarında Çeçenistan savaşında bir Çeçen grubun lideri olduğu ve Rusya’ya karşı mücadele ettiği, 2008’de Gürcistan hükümetinin talimatıyla Güney Osetya’yı savunma amaçlı bir gönüllüler birliğini oluşturduğu ancak Gürcü-Rus savaşındaki barış sürecinin ardından bu grubun faaliyette bulunmadığı ifade edildi.

İddianamede ayrıca Rus makamlarının Kavtaraşvili terörist olarak ilan ettiği bilgisi paylaşıldı.