Sputnik Türkiye'nin aktardığı habere göre; ABD kamuoyunda tartışmaya neden olan 'raporu yanlışlıkla silme' olayının, CIA iç müfettişinin elindeki işkence raporunu önce kurum bilgisayarına aktararak elindeki taşınabilir belleği imha etmesi, ardından ofisten bir kişinin raporu 'yanlışlıkla' silmesi şeklinde gerçekleştiği belirtildi.
Geçtiğimiz yıl ağustos ayında CIA müfettişi Christopher Sharpley tarafından Senato İstihbarat Komitesi ve Adalet Bakanlığı'na bildirilen olay, basına sızdırılmadı ve konuyla ilgili yürütülen davaya bakan yargıca da haber verilmedi.

ABD medyasına yansıyan haberlerde, raporun birçok kopyasının (Senato İstihbarat Komitesi ve Adalet Bakanlığı gibi) ilgili kurumlarda olduğu, bir kopyasının da CIA genel merkezinde saklandığı bilgisine yer verildi.

'CIA MÜFETTİŞİ KOPYAYI SAKLAMAYI BECEREMEDİ'

Elindeki kopyayı saklamayı 'beceremeyen' CIA müfettişi Sharpley, eleştiri oklarının hedefi oldu ancak olayı Sharpley'e karşı bir tavır olarak gören isimler de var. Eski Senato İstihbarat Komitesi Başkanı (CIA işkence raporunu kamuoyuna açıklayan) Demokrat Dianne Feinstein, müfettişin ofisinde söz konusu dosyanın 'yanlışlıkla' silinmesinin 'manidar' olduğunu kaydederek, CIA genel merkezinin müfettişe en kısa zamanda yeni bir kopya göndermesi gerektiğini vurguladı.