Cybersitter LLC adlı şirket, Çin hükümetini, iki Çinli şirketi ve yedi bilgisayar üreticisini ticari sırları suiistimal, haksız rekabet, telif haklarını ihlal suçlamasıyla dava etti. Söz konusu şirket, ailelerin çocuklarını zararlı sitelere girişini engellemek için geliştirdiği bir programın kodlarını çaldığı ve Çin'de sattıkları bilgisayarlarda kullandıkları gerekçesiyle de Sony, Lenova ve Toshiba gibi bilgisayar üreticilerini de dava etti.

Los Angeles'ta davayı açan şirketin iddialılarına göre, Çinli Green Dam adlı şirket, söz konusu filtre programının kodlarını kanunsuz bir şekilde kopyaladı ve Çinli yöneticiler ve bilgisayar üreticileriyle gizlice anlaşarak 56 milyondan fazla kopyasını ülkede dağıttı.

Bu dava, Çin'in yaptığı siber saldırılar ve bu saldırılarla bazı sırları çalma girişimine yönelik Amerikan iddialarını gündeme getirdi. Pekin yönetimi, Çinli internet korsanlarının ABD'deki önemli bazı kamu kurumlarının internet sitelerine siber saldırılar gerçekleştirdiği iddialarını kabul etmemişti.

Cybersitter, internet içeriğini kontrol eden program üreticisi olarak PC Magazine dergisi tarafından beş kez ödüllendirilmişti.


CİHAN