AP, Reuters ve AFP ajansları gelişmeleri yansıtan haberleri ayrıntılarıyla verdi.

Reuters ajansı, bazı siyasi gözlemcilerin bu gelişmeyi, "Temmuz 2011'de yapılabilecek genel seçimler öncesinde CHP'ye yeni bir güç, enerji verebileceği" şeklinde değerlendirdiğini belirtti.

Ajansın görüşünü aktardığı uluslararası yatırım bankası Royal Bank of Scotland'in tanınmış gelişmekte olan piyasalar analisti Timothy Ash, "İktidardaki AK Parti'nin bariz gücü karşısında önemli bir muhalefet gücünün bulunmamasının Türkiye'deki yaygın şikayetlerden biri olduğu" görüşünü savundu.

Ash, "Baykal'ın ayrılmasıyla birlikte şimdi beklenti, partinin daha genç, daha enerjik ve reformcu bir liderliği ortaya çıkararak, seçmenin beklentilerine yanıt vermesidir" dedi.

Reuters, partinin bu ay içinde kurultayı olacağını anımsatarak, bazı siyasal gözlemcilerin, Baykal'ın kurultayda yeniden seçilmesinin olasılık dışı olmadığı yönündeki görüşüne de yer verdi.

İngiliz basını:

İngiliz yayın devi BBC de, "Parti lideri kaset nedeniyle istifa etti" başlığıyla duyurduğu haberinde, Deniz Baykal'ın partiden ayrılışıyla, genç ve daha fazla yaratıcı jenerasyon'un parti içinde yer alabilceği yorumunda bulundu.

Independent gazetesi ise "Muhalefet lideri seks videosu nedeniyle istafa etti" başlığını kullandı. Gazete, haberinde, "Deniz Baykal'ın istifasının AK Parti'nin Anayasa reformunu referanduma götürme hazırlığındayken geldiğine dikkat çekti.  

The Times ve Financial Times gazeteleri de, haberlerinde, istifanın CHP'nin referandumu bloke etmeye çalıştığı bir zamanda geldiğine dikkat çekti.

Amerikan basını:

CNN kanalı ise, internet sitesinde yayınladığı haberi, " Türk politikacı seks skandalı nedeniyle istifa etti" başlığıyla duyurdu.

Wall Street Journal da habere sayfalarında yer verirken, dünya basının dikkat çektiği nokta genellikle Anayasa reformu üzerinde AK Parti ve CHP arasında yaşanan ayrılık ve bu ayrılığın gölgesinde istifanın geldiği oldu.

Hollanda basını:

Algemeen Dagblad gazetesi, haberi "Türkiye'de Ana Muhalefet lideri seks kaseti yüzünden istifa etti" başlığıyla duyurdu.

Haberde, "Türk parlamentosunun önemli ana muhalefet lideri Deniz Baykal, geçtiğimiz hafta internette yayılan ve kendisini bir kadınla gösteren video kasetin ardından, komplo kurbanı olduğunu söyleyerek istifa etti" ifadesi kullanıldı.

De Volkskrant gazetesi ise, haberi, "Türkiye'de ana muhalefet lideri video yüzünden istifa etti" başlığıyla verdi.

Hollanda Haber Ajansı (ANP) ise "CHP lideri seks kaseti yüzünden istifa etti" başlığını kullandı.

Arap basını:

Arap medyası, Deniz Baykal'ın partinin genel başkanlığından istifa etmesine geniş yer ayırdı.

El Cezire ve El Arabiye gibi televizyon kanallarıyla birlikte birçok Arap ülkesinin televizyon kanalları, Baykal'ın istifasını izleyicilerine anında duyurdu.

Baykal'ın öz geçmişinden alıntılar yapan kanallar, istifaya neden olan gelişmeleri izleyicilerine aktardı.

BBC'nin Arapça internet sayfası ile birçok Arap gazetesinin internet sayfaları da CHP genel başkanının istifasının Türkiye'de geniş bir çevreyi üzdüğünü yazdılar.

Deniz Baykal'ın partisinin güçlü bir muhalefet partisi olduğu kaydedilen haberlerde, Baykal, "Türk siyasetinde önemli bir şahsiyet" olarak nitelendirildi.


Cnn Türk