AKP tarafından açıklanan anayasa reform paketi, yurt dışında yankılandı. Yabancı basın, “Hükümet ilk topu ateşledi”, “Hararetli siyasi iklim daha da körüklenecek”, “Öneriler, laik düzenin en güçlü direklerine odaklanıyor”, “Öneriler değişikler, güç dengesi önemli ölçüde değiştirecek” gibi yorumlara yer verdi.

-GUARDİAN (İngiltere): “HÜKÜMET İLK TOPU ATEŞLEDİ”-

“Türkiye’nin İslami temelleri olan hükümeti, radikal bir Anayasal reform paketini açıklayarak ülkenin laik yargı ile patlamak üzere olan yüzleştirmede ilk top ateşlendi.”

-FİNANCİAL TİMES (İngiltere): “HARARETLİ SİYASİ İKLİM DAHA DA KÖRÜKLENECEK”-

“Türkiye’de iktidardaki AK Parti, yargı ve ordudaki en ısrarlı muhaliflerinin yetkilerini kısıtlayacak olan anayasa değişikliği planlarını açıkladı. Bu adım, yargıyı reform ederek siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştırır ve zaten hararetli olan siyasi iklimini daha da körükleyecek.”

-NEW YORK TİMES (ABD): “DEĞİŞİKLER LAİK DÜZENİN EN GÜÇLÜ DİREKLERİNE ODAKLANIYOR”-

“Öneriler, aylarca devam eden siyasi kargaşa ve iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’ne karşı darbe planlamakla suçlanan düzinelerce subayın gözaltına alınması ve tutuklanmasının arkasında geliyor. Önerilen değişiklikler, büyük ölçüde, hükümetin muhafazakar ve dini siyasetinden kuşku duymayı sürdüren ve hala laik devlet düzeninin en güçlü direkleri olan yargı ve orduya odaklanıyor.”

-WALL STREET JOURNAL (ABD): “ÖNERİLER GÜÇ DENGESİNİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE DEĞİŞTİRECEK”-

Türkiye’nin hükümeti, ordu tarafından hazırlanan anayasada, keskin bir biçimde bölünmüş olan bu ülkedeki güç dengesini önemli ölçüde değiştirecek değişiklik önerilerini açıkladı. Piyasalar, Pazartesi günü hükümetin önerilerine tedirgin bir yanıt verdi.”

-EL PAİS(İspanya): “AB’YE ENTEGRASYONA YÖNELİK ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ”-

“Türk Başbakanının partisi, AB’ye entegrasyona yönelik bir anayasa değişikliği paketini açıkladı. Türk Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ise, öngörülen anayasa değişikliğinin ‘Anayasaya aykırı’ olduğunu, Türk yargısını daha bağımsız kılmayacağını söyledi.”(ANKA)




  ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.