Dünya Erkekler Günü ve bu vesileyle Britanya parlamentosu erkekler arasında intihar oranlarının yüksekliği sorununu ele aldı.

Ama "Neden bir erkekler günü olsun?" sorusunu soranlar da az değil. Bir çok kişi "Zaten her gün erkekler günü değil mi?" diyerek başlıyor söze.

Fakat Britanya'da Dünya Erkekler Günü'nü bu şekliyle 2010 yılından bu yana örgütleyen aktivistler ülkede her gün 13 erkeğin intihar etmesinin bile konuyu gündeme getirmek için yeterli olduğunu söylüyorlar.

Erkekler günü ilk ne zaman kutlanmaya başlandı?

Uluslararası bir Erkekler Günü ilan edilmesi çağrıları ilk kez 1960'larda duyuldu ama bu günün resmen ilanı 1990'ları buldu.

Erkekler Günü artık her yıl 19 Kasım'da 60'dan fazla ülkede kutlanıyor.

Britanya'da 19 Kasımlarda tartışmalar, toplantılar düzenleniyor.

Erkek intiharları en çok 40'lı yaşlarda görülüyor

Aktivistlere göre amaç daha çok örnek erkek figürlerini öne çıkarmak, erkeklerle ilgili sağlık sorunlarına dikkat çekmek, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve ayrımcılığa dikkat çekerek bilinç yükseltmek.

Bazen de sadece erkeklerin erkek olmaktan memnuniyetlerini ifade etmelerine imkan vermek.

Parlamento'da niye oturum yapılıyor?

Oturum Muhafazakar milletvekili Philip Davies'in girişimiyle yapılıyor. İlk önerildiğinde gündemi belirleyen komite tarafından reddedilmişti, ama ısrar ederek bu kararı değiştirtti.

Davies, milletvekillerinin, erkekler arasında intihar oranlarındaki korkutucu yükseliş, erkeklerin ortalama yaşam sürelerinin kadınlardan kısa oluşu, ev içi şiddete uğrayan erkekler, beyaz işçi sınıfı çocuklarının eğitimdeki başarısızlığı ve babalık hakları gibi konularda erkeklerin konumu gibi konuları hiç bir zaman tartışma fırsatı bulamadıklarını söyledi.

Fakat İşçi Partisi'nin kadın milletvekillerinden ve aynı zamanda gündem komisyonu üyesi Jess Phillips bu sözlerle dalga geçerek sosyal medyada fırtınalar yarattı.
Phillips "Erkeklerin parlamentoda soru sorma fırsatı bulamadığı fikri açıkçası gülünç. Bunu bu komisyonun tek kadın üyesi olarak söylüyorum" dedi.

Erkek intiharları

Son yıllarda Britanya'da erkekler arasındaki intihar oranı hızla yükseliyor. İstatistiklere göre bütün intiharların yüzde 78'i orta yaşlı erkekler.

Huffington Post'a konuşan Mind adlı zihin sağlığı kuruluşunun yetkilisi Stephen Buckley, "Bir kişinin depresyona girme sebebi her zaman net bir şekilde anlaşılmayabilir ama hayat tarzında önemli değişikliklerin kayda değer bir unsur olduğu düşünülüyor. İşte örneğin 40'larındaki erkekler de, boşanmış, eşini ya da işini kaybetmiş ve dolayısıyla böyle bir döneme girmiş olabiliyorlar" diyor.

Peki ama aynı şeyler kadınların da başına gelmiyor mu?

Buckley, "Erkeklerin depresyona girdiklerinde yardım istemekte kadınlara göre daha isteksiz olduğunu biliyoruz. Bir ihtimal orta yaşlı erkekler her zaman güçlü olmak gerektiği fikrinden fazlasıyla etkileniyorlar" diye cevap veriyor.

Meclisteki tartışmadan bir sonuç çıkar mı?

Mecliste bu tartışmanın yapılabilmesi için milletvekillerini mektup yağmuruna tutan Sefil Yaşamaya Hayır adlı kampanya, oturumu "tarihi" bir dönüm noktası diye tanımlıyor.

Kampanya yerel yönetimleri erkek intiharlarını önlemeye yönelik planlar hazırlamaya ve hayata geçirmeye, dahası konuya daha fazla bütçe ayırmaya çağırıyor.


Brian Wheeler / BBC Türkçe