İŞTE DİKKAT ÇEKEN BİRKAÇ ÖRNEK:

FOTOKOPİ ÇEKERKEN DİŞİNİ KIRMAK

Hazır fotokopi çekiyorken bir alkolsüz bira içeyim dediniz. Bira birden köpürdü ve onu içinize çekmeye çalışırken dişiniz kırıldı. Bu bir iş kazası mıdır? Dresden Sosyal Mahkemesi ‘Hayır’ diyor. Beslenme sigorta kapsamında değil ve fotokopi çekmek de pek öyle iştah kabartan, susatan bir iş değil.

shutterstock_557238349

SU İÇERKEN BAŞINIZA GELEN KAZA

Bir kadın su alırken merdivenlerden düştü. Çalışan kadın Mainz Sosyal Mahkemesi’nde bir sonuç alamadı. Eyalet Sosyal Mahkemesi ise beslenmenin sigortayı kapsamadığını ancak suyu almaya giderken geçilen yerlerin sigortalı olduğunu belirtti. Merdivenler iş yerine ait olduğundan, olayın iş kazası olduğuna hükmedildi. Bir üst mahkeme olan Federal Toplum Mahkemesi bu konuda farklı bir karar aldı. Yargıçlar besinlerin bulunduğu bölüme giden yolun sigortalı olduğunda hemfikir. Ancak yemek ve içmek, iş yeri kuralları çerçevesinde yapılmalı. Evdeki bürosundan çalışan biri ise ne zaman su içeceğine kendi karar verebilir. Yani; iş yerinde su almaya giden biri düşer ise iş kazası değil.

DONDURMA YEMEK İŞ KAZASI MIDIR?

İş randevusundan dönen bir adam metroda istasyonunda dondurma yerken birazı boğazına kaçtı. Yemek borusuna kaçan dondurma ani acı meydana getirdi. Hastanede kalp krizi teşhisi konuldu. Bu da iş kazası değil. Çünkü sosyal mahkemeye göre dondurma keyif için yenilen bir besin. Çalışana işini yapmada güç veren bir gıda değil.

shutterstock_569041711

OYUNCAKTAN KORKUP KAÇMAK

Bir iş eğitiminde ara verildiği sırada katılımcının su fışkırtan küçük oyuncaklarla yaptığı şaka da kazaya girmiyor. Suyla ıslatıldığı için aniden tepki verip, pencereden düşüp yaralanıyor. Hessen Sosyal Mahkemesi katılımcının atlamasının işle ilgili bir hareket olmadığı için olayın kaza olmadığına karar verdi.

UYUYA KALIP SANDALYEDEN DÜŞMEK

Gastronomide çalışan bir kadın barın arkasında uyuyakalıyor ve sandalyeden düşüyor. Bu kaza mı değil mi? Sosyal Mahkeme; kadının uykusuzluğunun sebebinin ‘aşırı çalışma’ olmadığı ve bu yüzden kaza sigortası kapsamına girmediğine karar verdi.

KAPICIYLA KAVGA

Bir davacı şirketin görevlendirmesi üzerine İbiza’ya gider ve orada bir tatil kulübünün sahilinde müşterisi ile buluşur. Tekrardan içeri girmek istediğinde kapı görevlisiyle tartışmaya başlar ve görevli ona vurur. Sonuç: davacı başından yararlanır. İş gezisi sigorta kapsamında. Ancak geceleri ve alkollüyken başa gelenler iş kazası sayılmıyor.

shutterstock_570905818

İNEĞİ BOĞULMAKTAN KURTARMAK

Bir çiftçinin ineği bağlı olduğu zincir boynuna dolanınca boğulma tehlikesi geçirir. Çiftçinin kardeşi ineği boğulmaktan kurtarır. Ancak o sırada başka bir inek tarafından tekmelenir ve bacağı kırılır. Sosyal mahkeme olayın iş kazası olduğuna hükmeder. Çünkü kazalarda yardım eden kişiler sigorta kapsamında.

İŞ SEYAHATİNDE CİNSEL İLİŞKİ

Bir Avustralya mahkemesi bir sene boyunca iş seyahatindeyken cinsel ilişkiye giren bir kadının davası ile ilgilendi. İlişki sırasında duvardan bir lamba çekip düşünce davacı kadını yaralamış. Bu olay ve sonrasında yaşadığı post-travmatik stresten dolayı manevi tazminat talep etti. Cinsel ilişki işverenin beklentileri arasında olmadığı için olay iş kazası sayılmıyor.