Hukukihaber.net’in, REUTERS ve uluslararası haber ajanslarından edindiği bilgiye göre, Ekvador Mahkemesi, merkezi Lahey (Hollanda) olan Uluslararası Daimi Tahkim Mahkemesi'nin, Amerikan petrol devi Chevron lehine verdiği kararının uygulanmasını reddetti. 

Lahey Daimi Tahkim Mahkemesi'nin kararında, Chevron’a Ekvator Mahkemesi'nce verilen 18 milyar dolarlık çevre zararı tazminatı ödeme cezasının durdurulması istenmişti. 

Söz konusu dava, 2008’de, Ekvador’un kuzeyindeki Amazon bölgesindeki ormanlık arazide yaşayan 30 bin kişi adına 27 milyar dolarlık tazminat isteği ile açılmıştı. 

Davacılarca, petrol şirketi olan Texaco’nun 1972-1990 yılları arasında bölgedeki faaliyetlerinin büyük çaplı çevre kirliliği ve hastalık yarattığı iddia edilmişti.
 
Chevron, Texaco’yu 2001 yılında bünyesine katmıştı. 2011 Şubat ayında, Ekvador’un Lago Agrio Mahkemesi, Chevron’u çevreye zarar verdiği için 8,6 milyar dolar tazminat ödemeye mahkûm etmişti.

Lago Agrio Mahkemesi'nin kararında, şirketin özür dilememesi halinde verilen cezanın iki katına çıkacağına dair hüküm yer almaktaydı. Şirket, hükümde geçen özrü dilemediği için ceza iki katına çıkmıştı.
 
Chevron şirketi, bu kararın iptali ve ceza uygulanmasının durdurulması için Lahey (Hollanda) olan Uluslararası Daimi Tahkim Mahkemesi'ne müracaat etmişti. Bu müracaat üzerine Lahey'de cezanın uygulanmasının durdurulmasına dair karar çıkmıştı.

Ekvador Mahkemesi ise, Lahey Uluslararası Daimi Tahkim Mahkemesi'nin, Amerikan petrol devi Chevron lehine verdiği ceza kararının uygulanmasının durdurulmasına yönelik kararı uygulamayacağını belirterek reddetmiştir.
 
Bu konu ve çözümü Ekvator Devlet Başkanı ve ABD dış işleri Bakanı Hillary Cilinton'un görüşmelerine de yansımıştır.  (Hukukihaber / Dış haberler servisi)