Kripto para piyasalarına verdiği açık destekle bilinen dünyanın en zengin kişisi Elon Musk’ın dolandırıcılıkla suçlanmasında, zaman zaman yaptığı sansasyonel açıklamaların payı büyük. Öyle ki piyasada Elon Musk’a ait olduğu öne sürülen birçok kripto paraya yatırım yapanlar var. Bu yatırımcıların gözbebeği ise hiç şüphesiz Dogecoin. Zira Elon Musk, mayıs ayında Tesla ve SpaceX ürünlerinin Dogecoin ile satın alınabileceğini duyurarak, Dogecoin fiyatının 2 dakika içinde yüzde 15 artmasına neden olmuştu. Ancak Dogecoin anlık yükselişin ardından dakikalar içinde düşmüştü.

‘ŞANTAJ GİRİŞİMİ’

ABD’de Dogecoin’e yatırım yapan bir işadamı, dolandırıldığını öne sürerek Elon Musk aleyhine 258 milyar dolarlık dava açtı. New York Güney Bölge Mahkemesi’ne sunulan şikâyette davacı Keith Johnson, Musk ve şirketleri Tesla ile SpaceX’i Dogecoin’in fiyatını yükseltmek için ‘yasadışı bir şantaj girişiminin parçası’ olmakla suçladı. Johnson, Musk’ı ve başında bulunduğu iki şirketi Dogecoin’i tanıtmak ve fiyatını yükseltmek ancak daha sonra fiyatın düşmesine izin vermek için ‘haraç toplamakla’ itham etti. 

‘DOLANDIRILDIM’

Johnson şikâyetinde, “Musk 2019’dan beri Dogecoin’in hiçbir değeri olmadığının farkındaydı ancak Dogecoin’i ticaretinden kâr elde etmek için teşvik etti” değerlendirmesinde bulundu. Musk’ın Twitter hesabında yayınladığı “Dogecoin Kripto Piramit Şeması” ile dolandırıldığını iddia eden Johnson, zararına karşılık 86 milyar dolara ek olarak 172 milyar dolarlık tazminat talep etti. Söz konusu dava kabul edilirse, dünya genelinde emsal teşkil ederek Musk’ın başını ağrıtabilir.

PİRAMİT ŞEMASI NEDİR

“Piramit şeması” ya da diğer adıyla “saadet zinciri” katılımcının ortaya para koyarak sisteme dahil edildiği ve başka katılımcılar bulması koşuluyla para kazanacağının vadedildiği bir dolandırıcılık yöntemi olarak biliniyor.

APTAL KURAMI

Tesla, SpaceX ve Musk’ın avukatı yorum taleplerini yanıtsız bırakırken, şikâyette ayrıca Warren Buffett, Bill Gates gibi dünyanın önde gelen milyarder işinsanlarının kripto piyasasına dair eleştirel yorumlarına da yer verildi. Son olarak Microsoft’un kurucusu Bill Gates, kripto paralara uzun ya da kısa vadeli hiçbir şekilde yatırım yapmayacağını belirterek, kripto piyasasının ‘aptal kuramı’ olduğunu belirtmişti.