Fransa Anayasa Konseyi'nin "inkâr" yasasını ifade özgürlüğüne aykırı bulması, Fransa ve Türkiye'nin dışında da yankı buldu. Financial Times gazetesi, "tartışmalı" olarak nitelediği yasanın iptalini, Türkiye için "zafer" olarak nitelerken kararla Türkiye ile "sert atışmanın yumuşatıldığı" yorumunu da yaptı.

İngiliz gazetesi Financial Times, "Mahkeme Fransız Soykırımı Yasasını İptal Etti" başlığı ile verdiği haberde "Hakkında ihtilaf bulunan, 1915 yılındaki Ermeni soykırımının inkârını suç sayan tartışmalı yasanın, anayasaya aykırı olduğuna karar verilerek Türkiye ile sert bir atışma yumuşatıldı"yorumunu yaptı.

Haberde "Adım, soykırım yasasına karşı güçlü bir kampanya yürüten, Fransa ile diplomatik ve askeri bağları askıya alan ve tasarının yasallaşması halinde daha sert yaptırımlarla tehdit eden Türkiye için bir zafer anlamına geliyor" denildi.

Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerdeki krizin daha da kötüleşmemiş olmasının taşıdığı önemine vurgu yapan gazete, iki ülkenin Esad rejiminin iktidardan uzaklaştırması gibi ortak bir hedefinin olduğunu, "Suriye Dostları"nın ilk olarak İstanbul'da bunun ardından da Fransa'da toplanmalarının öngörüldüğünü anımsattı.

Ancak Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, Anayasa Konseyi'nin kararına hızla tepki vererek hükümetin yeni bir tasarı hazırlayacağını açıkladığına dikkat çekilen haberde yeni tasarı ile ilgili kararın cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası döneme kalması olasılığının da Ankara'yı bir ölçüde "rahatlattığı" değerlendirmesinde bulundu.

Financial Times, "Yasa iptal edilmeseydi Türkiye'nin, geri adım atmak, büyük bir ticari ve yatırım ortağına yaptırım getirmek ya da uygulamada pek az etkisi olacak yarı önlemleri almak arasında bir tercih yapmak gibi bir durumla karşı karşıya kalacaktır" diye yazdıktan sonra BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ'un "İptal kesinlikle olumludur" sözlerini yansıttı.

Altuğ'un, Fransa'nın Türkiye'nin en büyük ihraç pazalarından biri olduğunu vurguladığı kaydedilen haber şöyle noktalandı: "Ancak Türkiye hala, Fransız Cumhurbaşkanının yeni bir tasarı sunma kararı karşısında Sayın Sarkozy'nin hükümeti ile temasları yeniden kurup kurmayacağı gibi büyük bir tercihle karşı karşıya."



Anka