HAMAS'TAN AYAKLANMA ÇAĞRISI

İsrail askerlerinin Gazze'ye yardım gemilerine yardım götüren gemilere düzenlediği saldırıya, Filistinliler de sert tepki gösterdi. Hamas liderlerinden İsmail Haniye olayı "önceden planlanmış ciddi bir suç" olarak nitelerken, Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri ise Arap ve Müslüman ülkeleri saldırıya tepki olarak ayaklanmaya ve İsrail'in Büyükelçilikleri önünde gösteriler düzenlemeye çağırdı. İslami Cihad örgütü ise işlediği suçlardan ve sonuçlardan İsrail'in sorumlu olduğunu açıkladı.

Filistinli Hamas grubu liderlerinden İsmail Haniye, yaptığı yazılı açıklamada İsrail'in Gazze'ye gitmekte olan yardım gemilerine düzenlediği operasyonu, "İsrail'in kendi deniz sahası dışında işlediği ciddi bir suç" olarak değerlendirdi. Haniye açıklamasında "Bu önceden planlanmış ve yolcuların iletişim araçlarının da devre dışı bırakılmasıyla medyanın gözünden uzakta işlenmiş bir suçtur." dedi. Haniye ayrıca Gazze'deki Hamas hükümetini de acil toplantıya çağırdı.

EYLEMCİLERİN GELDİĞİ ÜLKELER TEPKİ GÖSTERMELİ

Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri ise dünyadaki İsrail büyükelçilikleri önünde protesto gösterileri düzenlenmesi çağrısında bulundu. Ayrıca yetkili kurumları, gemilerin ve mürettebatlarının sağlığının garanti alınması için girişimde bulunmaya çağırdı. Açıklamada "Saldırı, Siyonist rejimin çirkin yüzünü göstermektedir. Filistin işgal altında olduğu müddetçe Ortadoğu'da istikrar sağlanamayacaktır" denildi.

Filistin Ambargo Karşıtı Komitesi Başkanı milletvekili Cemal El Hudari ise İsrail'e karşı resmi olarak tepki gösterilmesi ve gemilerde vatandaşı bulunan 40 ülkenin tepki göstermesini istedi. Hudari, eylemcilerin ülkelerinden yasal bir şekilde ayrıldığına dikkat çekti. Hudari, "İsrail saldırısının, güç ve cesaretin değil zayıflığın ve korkunun" göstergesi olduğunu dile getirdi. Hudari son olarak "barbarca saldırının" Gazze'ye yardımları durdurmayacağını; aksine yardımları artıracağını dile getirdi. (CİHAN)