Amerikan New York Times gazetesi, dünkü başyazısında “Balyoz operasyonu” kapsamında gözaltıların, “Hukukun titizlikle uygulanması şartıyla Türk demokrasisini güçlendirebileceğini” belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’nın “Kendi otokratik eğilimlerine mani olması, ordu liderliğinin de tepki göstermekten kaçınmayı sürdürmesi gereği”ni vurgulayan gazete, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin yeşil ışık yaktığı “soykırım tasarısı” için de “gereksiz” dedi.

New York Times, “Türkiye ve Ordu” başlıklı başyazısında “Balyoz” soruşturması kapsamında düzinelerce subayın gözaltına alınmasına dikkat çekerek gözaltıların, “Lekelenen ordudan sivil liderliğe doğru önemli bir güç kayması” anlamına gelebileceği yorumunu yaptı. Gazete “Bu vakalar, hükümet ve yargı, hukuku titizlikle uygulaması koşuluyla Türk demokrasisinin güçlenmesine katkıda bulunabilir” diye yazdı.

Gazete, modern Türkiye’nin tarihinin büyük bir bölümünde Türk ordusunun, Türkiye’nin laik, Batı’ya dönük bir ülke olarak kalmasını sağlamak amacıyla tüm araçlara başvurmaya fazla isteklilik gösterdiği görüşünün dile getirildiği başyazısında “Ordunun siyasi yaşam üzerinde nüfuzunun AKP yönetimi döneminde ve AB’nin baskısıyla giderek azaldığını” belirtti.

NYT, “soykırım” tasarısının Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nden geçmesi ile Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerinin yeniden gerildiğini kaydettiği başyazısında şöyle devam etti: “Ankara, trajediyi reddederek nasıl kendi kendine zarar veriyorsa, tasarının da gereksiz olduğunu düşünüyoruz. Ankara, Washington’ı misilleme ile tehdit etmek yerine Ermenistan ile normalleşme mutabakatını yeniden rayına oturtmaya odaklanmalı.”

ABD ve diğer Batılı ülkelerin, Türkiye’yi ilerlemeye teşvik etmesi, AB adaylığı umudunun canlı ve inandırıcı tutulması önemini vurgulayan NYT, şu görüşlere de yer verdi: “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kendi otokratik eğilimlerine mani olmalı ve ordunun empoze ettiği anayasanın yerine, Kürtler ve diğer azınlıkların hakları, dini ve basın özgürlüğünü, laikliğe bağlılığı ve hukuka dayalı bir yargıyı da içeren bir anayasa getirilmesi için çaba göstermeli. Türk ordusunun liderliği de, tepki göstermekten kaçınmaya devam etmelidir.”

Milliyet