AA

Pillay, Cenevre’de Haiti’deki durumu görüşmek üzere olağanüstü gündemle toplanan Konseye sunduğu mesajında, Haiti’deki cezaevlerinden kaçan çete liderleri ve diğer suçluların, silaha sarılıp şiddet eylemlerine girişebileceklerinden ciddi endişe duyduğunu ifade etti.

Suçlu olduğu var sayılan kişilerin öfkeli kalabalık tarafından öldürüldüğü yönündeki haberlerin de alarm verici nitelikte olduğunu belirten Pillay, geçmişten alınan derslerin ışığında bu tür şiddet olaylarının kökünün kazınması gerektiğine işaret etti.

BM UNICEF Başkan Yardımcısı Dermot Carty de, şu anda Haiti’deki mevcut durumun çocuk tacirleri için çok uygun olduğunu belirttiği açıklamasında, bu kişilerin durumdan faydalanarak yasa dışı yollardan evlat edindirme yoluna kolayca gidebileceklerinin altını çizdi.

Konseyin Haiti’de ölenler anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan oturumu, 47 üyenin 37’sinin talebiyle düzenlendi. Oturumda söz alan Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim, uluslararası toplumu Haiti’nin yeniden imarı için yardıma çağırırken, bu ülkenin egemenliğinin korunması gerektiğine işaret etti