Polonya’da 2017’de Ulusal Hakimler Komitesi’ne Adalet Bakanı Zbigniew Ziobro trafından üye olarak seçilen Yargıç Jarosław Dudzicz’in online bir forumda Yahudiler hakkında “Pis ve iğrenç millet” ifadesi kullandığı ortaya çıktı.

Haber ilk olarak perşembe günü Gazeta Wyborcza yayın kuruluşu tarafından basına duyuruldu. Habere göre, söz konusu yorum Dünya Yahudi Kongresi ile ilgili bir habere online olarak yapılmış. 

"BU KONUDA HİÇBİR ŞEY HATIRLAMIYORUM"

Şalom'da yer alan habere göre, Jorry123 kullanıcı adı ile yazılan Antisemit yorum, Wroclaw kentinde yaşayan bir vatandaş tarafından savcılığa suç duyurusu olarak bildirildi. Savcılık yaptığı araştırmada, Jorry 123 kullanıcısının Hakim Dudzicz olduğunu belirledi. Yargıç da yorumun kendisine ait olduğunu kabul etti. Ancak, şimdilik yargıcın yargılanması ihtimal dahilinde gözükmüyor.

Polonya’da nefret suçu söylemi ceza hukuku kapsamında olmasına rağmen yargıçları koruyan dokunulmazlık yasaları var. Gazete, Yargıcın daha evvel de antisemit yorumlar yaptığını belirtti.

Yargıç Dudzicz, Polonyalıların Holokost’ta rolü konusunda internette yaptığı yorumlarda, Yahudilerin çoğunun komünist olduğunu dolayısı ile savaşta hem Almanların hem de Yahudilerin Polonya’ya düşman olduğunu Kielce katliamının da Yahudiler tarafından provoke edildiğini iddia ettiği ortaya çıktı.

Yargıç Dudzicz, gazetecilerin ısrarlı sorularını ise, “Bu konuda hiçbir şey hatırlamıyorum” şeklinde cevapladı.