Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, Hırvat generaller Ante Gotovina ve Mladen Markaç'ın, 1995'te Yugoslavya'nın dağılması sırasında Sırp sivillere karşı savaş suçları ve insanlığa karşı suç işledikleri yönünde verilmiş olan kararı bozdu.
         
1995 yılında 150 Sırp'a yönelik savaş suçu işledikleri gerekçesiyle 24 ve 18 yıl hapis cazasına çarptırılan generaller, Temyiz Mahkemesi'nin aldığı kararla beraat etti. 

Mahkemenin nihai kararını seviçle karşılayan Hırvatlar, Zagreb sokaklarında kutlamalar düzenledi. Bosnalı Sırplar ise karara tepki gösterdi.
         
Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanoviç, mahkemenin kararının ardından düzenlediği basın toplantısında, verilen kararla oldukça rahatladıklarını, asıl sorumlunun generaller değil o dönemdeki Hırvatistan devleti olduğunu söyledi.
         
"Toplam 17 yıl süren bu sürecin ardından generallerimizin evlerine dönecek olması sevindirici bir karar" diyen Milanoviç, savaşın ağır olduğunu ve hatalar yapıldığını ancak bu hatalardan Gotovina ve Markaç'ın değil Hırvatistan devletinin sorumlu olduğunu belirtti.

GENERALLER İÇİN ÖZEL UÇAK
Hırvatistan devletine ait özel uçağın Markaç ve Gotovina'yı almak üzere Lahey'e gönderildiğini bildiren Milanoviç, Savunma Bakanı Ante Kotromanoviç'in de uçakta olacağını söyledi.
         
Temyiz Mahkemesi'nin kararı, Hırvatistan'da yaşayan Hırvatlar'ın dışında Bosna-Hersek'te yaşayan Hırvat etnik gruplar tarafından da büyük bir coşkuyla karşıladı. 
         
Bosnalı Sırpların lideri Milorad Dodik ise kararı "politik baskı altından verilmiş bir karar" olarak değerlendirdi ve kararın "utanç verici" olduğunu söyledi.
         
Dodik, "Hırvat generallerin açılan temyiz davasında serbest bırakılmaları inanılır gibi değil. Daha önce aldıkları cezaların azaltılması bekleniyordu, ancak beraat beklenmedik bir karar oldu. Karar, Sırp mağdurlar için aşağılayıcı nitelikte" diye konuştu.

KAHRAMAN KABUL EDİLİYORLAR
İki general insanlık suçu işlemek ve dönemin Devlet Başkanı Franjo Tudjman'ın Sırplara karşı yürüttüğü operayonlardan sorumlu olmakla suçlanıyordu.

Generaller 'Fırtına operasyonu' olarak adlandırılan ve Hırvatistan'a bağımsızlık getiren savaş sürecinde etkin rol almıştı.

Gotovina ve Markaç, Hırvatistan'ta kahraman olarak kabul ediliyor.




NTV