19'u Türk 21 personelin rehin tutulduğu geminin işletmecisi Karya Denizcilik'in avukatı Nilgün Yamaner, Frigia'nın Somali'ye doğru ilerlediğini ve korsanların güvenli bölgeye ulaştıktan sonra kendileriyle irtibat kurmalarını beklediklerini söyledi. 8 Temmuz 2009'da kaçırılan Horizon-1'in kurtarılmasıyla ilgili korsanlarla sürdürülen diyalog sürecinde de görev yapan Yamaner, "Bugüne kadar yaşanan kaçırma olaylarının en az 60 günde çözüldüğünü gördük. 2-3 aylık zor bir sürece girdik." diye konuştu.

Frigia'nın kaçırılmasıyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen avukat Nilgün Yamaner, şirket yetkilileri, hukukçu, sigortacı ve uluslararası deneyime sahip uzmanlardan bir ekip oluşturduklarını, her türlü diyaloğu ve süreci bu ekibin yürüteceğini bildirdi. Bu tür kaçırma olaylarında korsanların elindeki en önemli kozun mürettebat olduğunu belirten Yamaner, gemi ve yükün önem taşımadığını, mürettebat ve aileleri üzerinden psikolojik savaş yürütüldüğünü vurguladı. Personeli kurtarmak için ne gerekiyorsa yapacaklarını ifade eden Yamaner'in verdiği bilgiye göre gemide iki ay yetecek gıda stoku var. Fakat korsanlar, bir süre sonra yiyeceğin bittiği yönünde açıklama yapacak. Daha sonra mürettebatın aileleriyle görüşmesine izin verecek. Türk basınında çıkan haberleri de yakından takip ederek istediklerine ulaşmaya çalışacak. Bu yüzden moral verici doğru bilgi ve haberlerin önemi büyük.

Frigia'nın, BM Barış Gücü tarafından oluşturulan güvenlik koridorundan savaş gemileri refakatinde geçtikten sonra bugüne kadar yaşanan olaylarda görülen en uzak noktada Hint Okyanusu bölgesinde kaçırıldığını hatırlatan avukat Yamaner, korsanların faaliyet alanlarını daha uzak noktalara taşıdıklarının ortaya çıktığını dile getirdi.

Geçen yıl 120 geminin korsanlar tarafından kaçırıldığını, bunun da alınan güvenlik tedbirlerinin yeterli olmadığını ortaya koyduğunu aktaran Yamaner, "Korsanlar, hükümetin kontrolü dışındaki bölgede üstleniyor. Somali bağımsız bir devlet, karasularına girilemiyor. Dünyanın bu bölgesine odaklanmış bir sorun. Onlara kimin silah, bot sattığı çok önemli. Kaynak nereden sağlanıyor, bunun denetimi gerekiyor." dedi. Bugüne kadar korsanlar tarafından kaçırılan 5. Türk gemisi olan Frigia, uydu izleme sinyallerine göre 13 deniz mili hızla Somali'ye doğru yol alıyor. Geminin yarın bölgeye ulaşması ve ondan sonra korsanlarla irtibat kurulması bekleniyor. Zaman