AKP tarafından hazırlanan anayasa reform paketi ve buna gösterilen tepkiler, yabancı basının ilgisini çekmeye devam ediliyor. The Economist dergisi, Anayasa reform tartışmalarını "Reform ya da Ölüm" başlıklı bir analizinde irdeledi. Hükümetin Anayasa reformları konusunda mücadeleye hazırlandığını belirten dergi, öneriler için "Reform hevesinde yeni bir patlama mı, laik kurumlara nihai saldırı mı? Doğrusu hangisi olursa olsun, Türkiye'nin ılımlı İslami Adalet ve Kalkınma(AK parti) hükümetince bu hafta önerilen anayasa değişiklikleri, laik elitteki kendisini eleştirenler ile arasındaki gerilimleri artırdı" görüşlerini dile getirdi.
İngiliz The Economist dergisi son sayısında Türkiye'de tartışılan anayasaya değişikliklerini "Reform ya da Ölüm" başlıklı bir analizinde irdeledi. Hükümetin anayasa reformları konusunda bir mücadele vermeye hazırlandığını belirten dergi, "Yeni reformcu hevesi patlaması mı, laik kurumlara nihai saldırı mı? Doğrusu hangisi olursa olsun, Türkiye'nin ılımlı İslami Adalet ve Kalkınma(AK parti) hükümetince bu hafta önerilen Anayasa değişiklikleri, laik elit içinde kendisini eleştirenler ile arasındaki gerilimleri artırdı" yorumunu yaptı.
Öngörülen değişikliklerin ordu ve "yargıdaki müttefikleri"nin gücünü azaltacağını belirten dergi, Anayasa Mahkemesi ile ilgili olarak da, "Türkiye'nin laik düzeninin kalesi olan mahkemenin(CHP gibi) seçilmiş yetkililerin generaller üzerindeki otoriteyi teyit etme yönündeki herhangi bir adıma karşı çıkma içgüdüsü var" görüşünü de dile getirdi.

-"PAKET ONAYLANIRSA, HÜKÜMET HSYK ÜZERİNDE NÜFUZ KAZANACAK"-

Analizde paketin onaylanması halinde Cumhurbaşkanının Anayasa Mahkemesi'nin çoğu üyelerini seçeceğini, hükümetin de, HSYK üzerinde bir miktar nüfuz kazanacağını kaydeden dergi, bu değişiklikleri eleştirenlerin de bunun İslamcılara yargı sistemine sızmaya olanak sağlayacağını söylediklerine de dikkat çekti.
Bu tür savların AKP'nin türban konusu üzerinde dursaydı daha ağırlık taşıyacağını da savunan dergi, AKP hakkında açılan kapatma davasına dikkat çekerek, "AK Parti'nin Anayasa reformunun siyasi bir partinin kapatılması için parlamentonun izni gerektiren bir maddeyi içermesi şaşırtıcı değil" diye yazdı.

-"REFERANDUMUN BAZI RİSKLERİ VAR"-

The Economist, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Anayasa değişikliklerinin tek amacının Türkiye'nin AB üyeliğini ilerletmek olduğunda ısrar ettiğini belirttiği analizinde Anayasa reformu için üçte iki çoğunluk gerektiği için Erdoğan'ın, muhalefet partileri nezdinde "lobi" yaptığını belirterek şöyle devam etti:
"Ancak tüm muhalefet liderleri, (Erdoğan'ın) açılımlarını reddetti. Bu, Sayın Erdoğan'ı, önerileri referanduma götürmeye zorlayabilir. Ancak bunun bazı riskleri var: Eğer seçmenler hayır derse bu, AK parti hükümetine karşı bir oy olarak değerlendirilir. AK Parti kaynakları da, "önemli değil' diyor. Anketler, Sayın Erdoğan'ı, muhaliflerine fark attığını gösteriyor. AK Parti'ye desteği hala yüzde 40 düzeyinde. Muhalefet, tüm anayasal ve diğer reformlara gözü kapalı direndiği sürece muhalefette kalmaya devam edecek."(ANKA)


  ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.