Rum basınına göre, 2004'te Panikos Yuannides'e ait Panos Yuannides şirketi tarafından açılan davanın kararı dün açıklandı.

Yuannides'in, Hüseyin Çağıner hakkında açtığı davada, evin boşaltılması, ayda 7 bin 500 Kıbrıs Lirası kira ve tazminat talep edilmişti.

Gazimağusa'da Palm Beach Hotel civarındaki evin kiracısı olan ve burayı bir süre restoran olarak da kullanan Çağıner, daha sonra evin "eşdeğer puanları karşılığı" sahibi olan ailenin evi satmasına karşılık buradan çıkmak istemeyince, ev dozerlerle yıkılmıştı. Ancak Rum tarafında açılan dava, yine Çağıner aleyhine devam ettirilmişti.

Rum mahkemesi, dün açıkladığı kararda, evin mal sahibinin "Kıbrıs cumhuriyeti" yasalarına göre Panos Yoannides olduğuna ve Hüseyin Çağıner'in ve müstahdemlerinin eve girmemesine hükmetti.

Mahkeme, tazminat veya kira konusunda ise karar vermedi.

Çağıner'in avukatı Hakkı Önen, TAK'a yaptığı açıklamada, davadaki en önemli iddialarının, "Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası uyarınca Kıbrıslı Türk ile Kıbrıslı Rumun taraf olduğu davalara bakan mahkemede, hem Kıbrıslı Türk, hem Kıbrıslı Rum yargıç bulunması gerektiği" yönünde olduğunu, ancak bu taleplerinin Larnaka kaza mahkemesince reddedildiğini söyledi.

Kıbrıslı Türk yargıç olmadan yargılamanın adil olmadığını gerekçe göstererek 42 gün içinde kararın istinafı için Rum Yüksek Mahkemesine başvuracaklarını kaydeden Önen, buradan da lehlerine karar beklemediklerini ve iç hukuk yolunu tükettikten sonra konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) götüreceklerini açıkladı. Önen, AİHM'deki savunmalarını da aynı çerçevede yapacaklarını ifade etti.

Dava konusu evin mahkemenin yetki alanında olmadığı yönündeki savunmalarının da reddedildiğini ve "mahkemenin Larnaka'da oturum yapan Mağusa kaza mahkemesi olduğunun" savunulduğunu ifade eden Önen, şu anda dava edilen evin yerinde sadece arsa kaldığını; davacı Panikos Yuannides'in, burada 1974'ten önce annesinin kaldığı ve çocukluğunun bu evde geçtiği yönünde argümanlar kullandığını belirtti.

Hüseyin Çağıner'ın davaya konu olan restoranının adı "Hurma Restaurant" olduğu için, dava da kamuoyunda "Hurma davası" olarak biliniyor.

AA